14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, Çiftçiler Günü’nü kutlayarak, “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Çiftçiler Günü 1984 yılından bu güne kutlanır ama nedense günlerini kutladığımız çiftçilerimizin bu günlerinden hiçbir zaman haberi olmaz" dedi.
Çiçej, "Çiftçiler, alnının terinin hakkını alamıyor, kazanç sağlayamıyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen üretmeye ve çalışmaya devam eden, çiftçilerimiz bir yıl sonraya ümitle bakmaya çalışıyor” dedi.
14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nün 1984 yılından beri kutlandığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek, “Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Çiftçiler Günü 1984 yılından bu güne kutlanır ama nedense günlerini kutladığımız çiftçilerimizin bu günlerinden hiçbir zaman haberi olmaz. Çünkü kendi günü olduğu halde hiçbir zaman ekonomik refah seviyesine kavuşamamış, her yıl çiftçilik faaliyetini devam ettirip ettirmeme konusunda tereddütler yaşamış, özellikle ülkemizde hiçbir dönem sektör olmayıp sadece meşgale olarak bakılan bir iş olmuştur. Bu nedenle ne çiftçi kelimenin tam anlamı ile tarif edilebilmiş, ne de tarımla uğraşan kesime tam olarak çiftçi denebilmiştir” diye konuştu.
Çiftçilerin, bir sonraki yıla ümitle bakamadığını kaydeden Çiçek, “Her geçen gün dünya ülkelerinin stratejik sektörü olmaya başlayan, önemi, özelliği her geçen gün artarak devam eden tarımsal üretimin baş aktörleri çiftçiler, maalesef ülkemizde her dönem olduğu gibi bu dönemde alnının terinin hakkını alamamakta, kazanç sağlayamamakta, bir sonraki yıla ümitle, hevesle bakabilmek için borçla, krediyle üretimi sürdürmeye çalışmaktadır. Tarımın gıdanın toprağın üretimin çiftçinin önemi, gerekliliği, vazgeçilmezliği her zaman dile getirilse de kanunlar yasalar çıkarılsa da hiçbir zaman gerçek amacına ulaşamamış, hitap ettiği kitlenin mağduriyeti hep devam etmiştir” diye konuştu.
“Gıda üretimin en önemli varlık ve zenginlik haline geldiği dünyada bir milyara yakın insanın aç, 1 buçuk milyar insanın ise fazla tüketmekten obezlik başta olmak üzere birçok sağlık sorunlarıyla uğraştığı dünyamızda, dağılımın ve paylaşımın dengesinin bozulduğunu maalesef bütün kesimler tarafından dile getirilmektedir. Bu da gıda üretiminin tek kaynağı olan tarımsal faaliyet dolayısı ile çiftçiliğin ne kadar önemli ve desteklenmesi gerektiğinin en büyük göstergesidir” diyen Fevzi Çiçek, şunları kaydetti:
“Tamamen tabiata açık üretim yapılarak değişen iklim şartları, doğal afetlerle, yarınını göremeyen çiftçi, üretim maliyetlerinin artması, piyasada rekabet edememesi, emeğinin karşılığını alamaması gibi sıralanacak birçok nedenle her yıl, her üretim döneminde bin bir sorunla boğuşmaktadır. Her yıl bu mağduriyetlerin bir ya da birkaçını birlikte yaşamaktadır. Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen üretmeye çalışmaya devam eden, yorulmadan usanmadan bir yıl sonraya ümitle bakmaya çalışan çiftçilerimiz son yıllarda birde piyasayla rekabet etme mecburiyetine bırakılmıştır. Ülkemizdeki çiftçilerin yaşadığı bu olumsuzluğun aynısını hatta daha fazlasının İlimiz çiftçileri de yaşamaktadır. Özellikle fırsata çevrilmesi beklenen ürünün her yıl kriz yaşatması, tarımın tek ürünle sürdürülmeye çalışması ise bu olumsuzlukların daha fazla yaşanmasına neden olmaktadır. İnsanoğlu var olduğu sürece ihtiyaç duyacağı gıda üretiminin devamlılığının sağlanması için çiftçilerimizin her zaman desteklenmesi, üretimin devam ettirilmesi için maliyetin düşürülmesi ve bunlar vaat taahhütten öte elle tutulur gözle görülür bir şekil alması kaçınılmazdır. Bütün bu gerçeklerle kendi gününden haberi olmasa da olanlarında buruk bir şeklide hatırladığı bütün çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutlarım.”