TÜRK Kızılayı tarafından 2015 yılında başlatılan 'Türkkök' kampanyası kapsamında Muş'ta bu yılın ilk 6 ayında 200 kişi kök hücre bağışı için başvurdu. Muş Kan Bağışı Merkezi tarafından toplanan bağışlar, ülke genelindeki 450'si çocuk toplam 955 ilik nakli bekleyen hastaya uygun olup olmadığını Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında belirlenecek. Kan tahlili için verilen kan miktarının aynısını veren vatandaşlar, bu şekilde halk arasında ilik ve kan kanseri olarak bilinen hastalara umut olmaya çalışıyor.
Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Kenan Şeker, kök hücre bağışının şu an için beklenenin altında olduğunu ama bu sayının artacağına inandıklarını söyledi. Kızılay'ın Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılayan bir kurum olduğunu vurgulayan Şeker, şöyle dedi:
"Kan bağışının yanı sıra ülkemizin kök hücre ihtiyacını karşılamak için Sağlık Bakanlığı ile bir protokol imzaladık. Kök hücre, kan ve ilik kanseri olan hastalarımıza ilik nakli yapılmasıdır. Şu an ülkemizde 450'si çocuk 500'ü yetişkin olmak üzere 950 kişi kök hücre ihtiyacı duymakta ve bu sayı her geçen gün artmakta. Vatandaşlarımız isterlerse kan bağışında bulunurken kök hücre bağışında da bulunabilirler. Sadece donör olarak kök hücre bağışında da bulunabilirler. Bağışçılardan iki tüp kan alınıyor ve bu tüpler Sağlık Bakanlığı laboratuvarlarında gerekli testlerden geçiyor. Kişinin donör olma ihtimali yüzde 5'dir. Bu da nakil bekleyen hastalarımız için uygun donör bulmanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Bizde kurmuş olduğumuz çadırda bu hastalarımız için kök hücre bağışlarını alıyoruz. Artık ilerleyen teknoloji ile birlikte kök hücre nakli bir kan alma işlemi gibi yapılıyor." 
Şeker, 2014 yılında ülke genelinde 22 bin civarında kök hücre bağışı yapıldığını  bildirirken 2015 yılı itibariyle bu sayının 6 ayda 33 bine ulaştığını belirtti. Bölgede bağış sayısının 3 bin 500 civarında olduğunu söyleyen Şeker, Muş'ta bu sayının 200 civarında kaldığını vurguladı.
HLH NEDİR?
Hemofagositik Sendrom ya da bir diğer ismiyle HLH (Hemofagositik lenfohistiositoz) vücudun savunma sistemlerinin (Natural Killer hücrelerinde bozulma ve T lenfositleri, Makrofajların aktivasyonu) bozulması ile meydana geliyor. Özellikle bu savunma hücrelerinin bozukluğuna bağlı hasta da ateş, dalak ve karaciğer büyümesi (Hepatosplenomegali ) ve sitopeni oluşuyor. Ülkemizde 955 tane kök hücre ihtiyacı olan hasta bulunuyor.

FOTOĞRAFLI