Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi, Yenişehir Kent Konseyi ile Mersin Emniyet Müdürlüğü işbirliğinde lise öğrencilerine madde kullanımının zararları ve korunma yöntemleri konusunda eğitim verildi.
Yenişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi Sağlık Komisyonu organizasyonu ile Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü’nden polis memuru Mesut Öztürk tarafından Hacı Zarife-Çelebi Aygar Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencilerine yönelik bir konferans verildi. “Madde Bağımlılığından Korunma Yolları” konulu konferansa, Yenişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Hülya İnce, Yenişehir Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.
Kent Konseyi Kadın Meclisi Sağlık Komisyonu Başkanı Dr. Ruhsar Uçar’ın açılış konuşmasının ardından, Kadın Meclisi Genel Sekreteri Zehra Şaldırdak, katılımcılara Yenişehir Kent Konseyi çalışmaları hakkında bilgi verdi. Saldırdak, Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi’nin (AMATEM) Yenişehir Kent Konseyi’nin teklifi ile Mersin Belediye Meclisi kararıyla yaşama geçirildiğini söyledi.
Daha sonra öğrencilere sunum yapan polis memuru Mesut Öztürk, dünyadaki uyuşturucunun yüzde 90’ının Afganistan’da üretildiğini belirtti. Uyuşturucuyu Avrupa’ya en kısa gönderme yolu olan Balkan rotasının kullanılması nedeniyle Türkiye’nin, ‘dünyada en çok uyuşturucu yakalanan ülke’ konumunda olduğunu dile getiren Öztürk, madde bağımlılığının 8-12 yaş arası sigara, 12-17 yaş arası alkol kullanılarak gerçekleştiğini, maddi, ailevi sorunlar, sanayide çalışma ve sokakta yaşama gibi etkenlerin madde bağımlılığında önemli rol oynadığını, mücadeleden kaçmak adına da madde bağımlılığına sığınıldığını anlattı.
Bağımlı bireylerin amaçlarını, ideallerini, özgürlüğünü ve kendine güvenini yitirdiğine dikkat çeken Öztürk, madde kullanımına başlama nedenleri arasında sırasıyla arkadaş-sevgili, merak, yeni gruba dahil olma, grup baskısı, model alma gibi etkenlerin önemli rol oynadığının altını çizdi. ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek ikram edilen sigarayı içenlerin, geçici iyi oluş hali nedeniyle madde bağımlısı olduğunu aktaran Öztürk, bağımlı olduktan sonra uyuşturucu madde almak zorunda kaldıklarını, maddi olarak gücü yetmeyenlerin arkadaşlarını da uyuşturucuya alıştırma, hırsızlık, fuhuş, gasp gibi yollara saptıklarını kaydetti.
Öğrencilere, bu konuyla ilgili internet aracılığıyla ve çevrelerindeki tanımadıkları kişiler ile ilişki kurmamaları uyarınsa bulunan Öztürk, madde bağımlılığından korunmanın ilaç kullanmama, sigara kullanmama, alkol kullanmama gibi 3 altın prensibi olduğunu söyledi. Öğrencilerin çok duyarlı olmaları gerektiğini ve bu konu ile ilgili herhangi bir yardım almak isteyenlerin kendilerine başvurabileceğini de belirten Öztürk, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç’e AMATEM projesini yaşama geçirdiği için teşekkür etti.