Şırnak’ın Silopi ilçesinde yapımına 1 yıl önce başlanan Silopi İçme Suyu Arıtma Tesisi bitme aşamasına geldi. 50 milyon liraya mal olan tesis, ilçenin 50 yıllık su sorununu ortadan kaldıracak.
DSİ tarafından Şehit Harun Boy Mahallesi’nde yapılan tesiste çalışmalar aralıksız devam ediyor. 2016 Ocak ayında tamamlanacak olan tesis, ilçe merkezinin yanı sıra 14 köyün de su ihtiyacını karşılayacak. Türkiye ile Kuzey Irak sınırında bulunan Hezil Çayı üzerine kurulan Silopi Barajı’ndan binlik çelik borular ile ilçe merkezine su taşındı. 40 kilometre uzunluğunda döşenen borular ile ilçe merkezi ve 14 köye 24 saat kesintisiz su verilecek.
Silopi İçme Suyu Arıtma Tesisi hakkında bilgi veren şantiye şefi Kadir Topsakal, tesisin tamamlanmasından sonra Silopi Belediyesi’ne devredileceğini söyledi. Tesisin ilçe merkezi ve bazı köylerin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayabileceğini belirten Topsakal, "Siyah Kaya Barajı’ndan binlik borular ile buraya su taşınması yapıldı. Burada arıtma tesisinden geçtikten sonra halkın hizmetine sunulacak. İlçe halkına verilecek olan su Avrupa Birliği standartlarında olacak. Arıtma tesisi ihalesi DSİ tarafından 9 Eylül 2013 yılında yapılmış, Mayıs 2014 yılında yüklenici firmaya yer teslimi yapılmış ve inşaata başlanmıştır. Arıtma tesisi Silopi ilçesinin kuzey doğusunda 34.9 dönüm alan üzerine inşa edilecektir. Siyah Kaya Barajı’ndan arıtma tesisini besleyecek olan isale hattı tesis yanına kadar getirilmiştir. Silopi ilçesi ve civarındaki 13 yerleşim merkezine su temin etmek amacıyla 60 bin metreküp/gün kapasiteli içme suyu arıtma tesisi ve 10 bin metreküp kapasiteli depo inşa edilecektir. İçme suyu arıtma tesisi çıkışında elde edilecek olan arıtılmış su İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik standartlarına uygun su üretilecektir. Tesis inşaatının yasal süresi 24 ay olmasına rağmen, yüklenici firma 18 ayda inşaatı tamamlamayı planlamaktadır. Tesis 60 bin metreküp/gün suyu arıtacak şekilde projelendirilmiş, hidrolik olarak yüzde 10 aşırı yükleme durumunda da çalışacak şekilde dizayn edilmiştir. Arıtma tesisi inşaatında 150 bin metreküp hafriyat, 16 bin metreküp beton, bin 450 ton demir, 49 bin metrekare kalıp imalatı yapılacaktır" dedi.
Arıtma tesisinde izolasyon, vana odası gibi ünitelerin yapılacağını ifade eden Topsakal, "Enerji kırıcı vana odası, debimetre odası, kaskat havalandırma yapısı, hızlı karıştırma, yavaş karıştırma ve durultma yapıları, hızlı kum filtreleri ve geri yıkama suyu tankları, Klor temas tankı ve temiz su deposu, çamur yoğunlaştırma tankı, geri yıkama suyu tutma tankı, belt filtre binası, kimya binası, klor binası, idare binası, trafo binası, ısı merkezi, bekçi binası, fosseptik, servis yolları, saha tanzimi, tesisat galerisi saha borulama, drenaj sistemi arıtma tesisi, taşkın tahliye sularını alıcı ertama kadar taşıyacak hatlar inşa edilecektir" diye konuştu.
Topsakal, son olarak tesisin bitmesi ile Silopi ilçe merkezinin yanı sıra, Aktepe, Başverimli, Bostancı, Buğdaylı, Çiftlikkö, Kavaközü, Kavallı, Ortaköy, Ovaköy, Özgen, Üçağaç, Yeniköy ve Kapılı köylerine su verilmeye başlanacağını sözlerine ekledi.