MANİSA'da başörtülü kadınların kelepçelenerek gözaltına alınması ile başlayan tartışmaya CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel de katıldı. Özel, açıklamasında, başörtülü kadınlar için yaptığı açıklamada 'Toplumda çok olumlu bir imajla algılanan' ifadesini kullanan Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı istifaya davet etti.
CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel Manisa'da yapılan 'paralel devlet yapılanması' ve 'Fethullahçı Terör Örgütü' (FETÖ) iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında kentte gözaltına alınan kadınlara kelepçe takılmasıyla başlayan tartışmayı değerlendirdi. Manisa Adliyesi önünde açıklama yapan Özel, şunları söyledi:
"Sorguları tamamlanan ve yasal sürenin sonuna kadar kullanıldıktan sonra Adliye'ye sevk edilen 26 kişinin savcılıkta sorguları başladı. Biz CHP'nin cezaevi ve insan hakları ile ilgili komisyonun da bir üyesi ve Manisa milletvekili olarak bugün savcılık aşamasını takip ediyoruz. Daha önce ziyaret ettiğimiz şüphelilerle bugün savcılıkta biraradaydık. Hızlı ifadeler alınmaya devam ediyor. Adaletin biran önce tecelli etmesi, suçsuz olan kişilerin suçlu gibi gösterilmemesi, suçu ispatlanana kadar kimseye suçlu muamelesi yapılmaması beklentisi içerisindeyiz. Emniyet aşamasının sorunlu başladığını ancak toplumdaki duyarlılığın yükselmesinden sonraki davranışların bir ölçüde normale döndüğünü söyleyebiliriz. İçerdekilerle görüştüğümde kelepçe uygulamasından sonra bariz olarak tutum değişikliği olduğunu kendilerine nazik davranıldığı ifade ettiler. Dün görüştüğüm bayanların bugün morallerinin yüksek olduğunu gördük. İnsan haklarına saygı, nezaket, özel hayatın gizliliği, suç ispatlanmadan mahkeme kararıyla kesinleşmiş gibi muamele yapılması bizim önem verdiğimiz konular arasında yer alıyor. Suçun türü ile suçlananın kimliği ile değil buradaki işleyişle ilgiliyiz. Ne kadar farklı dünya görüşlerinden olursa olsun biz Türkiye'de herkese hukukun eşit işletilmesi gerektiğini, hukukun intikam aracı olmaması gerektiğini düşünüyoruz."
'VALİ SORUNLU İFADENİN ARKASINDA DURUYOR'
Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın türbanlı kadın zanlıların sağlık kontrolüne kelepçeli götürülmesiyle başlayan tartışmanın ardından yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır" cümlesi konusunda Vali'nin düzeltme yapması gerektiğini öne süren Özel şunları anlattı:
"Şu ana kadar bir açıklama yapılmamış olmasını aklım almıyor. Valinin o sorunlu ifadeleri tartışılır durumda. Aslında çıkıp 'biz kaş yaparken göz çıkardık, özür diliyoruz, toplumdaki başıörtülü ve başı açık tüm kadınlardan' deseler bu iş hallolacaktı. Ama suküt ikrardan gelir. Yani anlaşılıyorki sayın vali oradaki sorunlu ifadenin arkasında duruyor. İçişleri Bakanlığı ve Başbakan, Vali'nin arkasında duracak mı? Bu ifadeler düzeltilmedikçe, özür dilenmedikçe, geri çekilmedikçe bunu gerekirse meclis gündemine getireceğiz. Vali'nin bu ayrıştırıcı ifadesinin arkasında duruyorlarsa biz bunun hesabını validen sormayız. Bunun hesabını Başbakan'dan sorarız, artık bu farklı bir zeminde tartışılmaya başlar. Biz hala bir düzeltme bekliyoruz. 30 saat oldu o açıklamayı yapalı. Düzeltilmeyerek Manisa Valiliği o ifadelerin sorunlu olmadığını, gerçek görüşünün olduğunu, başı açık insanların toplumda başı kapalılara göre imajlarının daha kötü ifadesinin bilinçli olduğunu kabul etti anlamına geldi. Vali bunu düzeltmiyorsa istifa etmesi lazım. Hala daha bir düzeltme ve sıralı amirlerinden bir tasarruf gelmiyorsa bunun hesabını bundan sonra hükümetten sorarız."

FOTOĞRAFLI