Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, “İthal yolla temin edilen ürünlerin, Türkiye’de üretilmesi için gerekli teknolojiyi elde etmek ve bu ürünlerin ihracatında söz sahibi olmalıyız” dedi.
GSO ve Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği (TÜDER) işbirliğiyle, “Gaziantep Tıbbi Cihaz Yatırım Fırsatları ve Medikal Küme Oluşumu” toplantısı gerçekleştirildi. GSO Sani Konukoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan toplantının açılışında konuşan Ünverdi, Türkiye’nin tıbbi cihaz üretiminde dışa bağımlı ülke konumunda olduğunu söyledi.
Ünverdi, her yıl tıbbi cihaz ithalatı için milyarlarca dolar para ödendiğini belirterek, “Türkiye 2014 yılında tıbbi aletlere ve hassas optik aletlerin ithalatına 5,5 milyar, Gaziantep ise 7 milyon dolar ödedi. İthal yolla temin edilen ürünlerin, Türkiye’de üretilmesi için gerekli teknolojiyi elde etmek ve bu ürünlerin ihracatında söz sahibi olmalıyız” diye konuştu.
Gaziantep’in ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine emin adımlarla yürüyebilmesi için, üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesine, AR-GE çalışmaları ile katma değerli üretim yapılmasına ve ürün yelpazesinin genişletilmesine ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Ünverdi, nihai hedefin marka yaratmak ve daha az ithalat yapmak olduğuna vurgu yaptı.
Bölgesinde üretim ve ihracatta lider konumunda olan Gaziantep’te, medikal üretim sektöründe çok az firmanın yer aldığını vurgulayan Ünverdi şöyle devam etti:
“GSO olarak sektörü geliştirmek anlamında elimizden geleni yapmak zorundayız. Madem Gaziantep’te sağlık turizmine uygun altyapı var, niçin ihtiyaç duyulan ürünleri üretmesin. Bu donanım ve azim bizde var. Yeter ki hedef gösterilsin ve teşvik edilsin.”
TÜDER Başkanı Mustafa Daşcı da konuşmasında, Türkiye’de tıbbi cihaz üretiminin yok denecek kadar az olduğunu ifade ederek, “Tıbbi cihaz üretiminin hangi illerde yapılabileceğini tespit ettik. Gaziantep bu pazardan yararlanabilir. Bunun için uygun ortam olduğundan dolayı toplantıyı burada düzenledik” değerlendirmesini yaptı.
TÜBİTAK’tan Ümran Elmas da katılımcılara tıbbi cihaz üretiminde ARGE çalışmalarına verilen destekler hakkında sunum yaptı.
Toplantının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Gaziantep Sağlık İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Polat ise “Üreticilerin yaşadığı sıkıntılara çözüm üretmek adına bu oluşumlar son derece önemli. Toplantının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diyerek memnuniyetini dile getirdi.
“Ülke olarak tıbbi cihaz üretim pazarında yok hükmündeyiz” diyerek konuşmasına başlayan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Elbeyli, şunları kaydetti:
“Bu, tekrar tekrar dikkate alınması gereken bir konu. Gaziantep sanayide ve sağlıkta önemli ve özellikle sanayileşmedeki başarısı ile ülkeye model olmuş bir şehir. Bununla gurur duyuyoruz. Bunu tıbbi cihaz üretiminde de başarmalıyız.”
Medikal sektörünün önemli bir sektör olduğunun altını çizen Gaziantep Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hayati Deniz de konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“Sağlık sektörüne tıbbi malzemelerin katkısı çok büyük. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu çok ciddi bir yük altına girmiş durumda. Özellikle artan nüfus, ilerleyen ortalama yaş, sağlık hizmetlerindeki sunumlar, farkındalıkların artmasından dolayı bu taleplerimizin çoğunu maalesef yurtdışındaki üreticilerden temin ediyoruz. Bu anlamda yurtiçinde yapılacak her üretim özellikle katma değer sağlayan ürünler ülkemize artı değer katacak. Medikal sektörü Türkiye’nin geleceğinde önemli bir rol üstlenecektir. Bunu Gaziantep’in de başaracağını biliyorum.”
Toplantıda daha sonra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Eğitim ve Bilgi Şube Müdürü Gülgün Çelik, KOSGEB Gaziantep Hizmet Müdürlüğü’nden Mustafa Aydin, İpekyolu Kalkınma Ajansı’ndan Mehmet Polat, Ekonomi Bakanlığı’ndan Emrah Soğancı, Gaziantep Teknopark Müdürü Yrd. Doç Dr. Deniz Vuruşkan ve 3Teks Medikal Tekstil Genel Müdürü Ünzile Kalenderoğlu, çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirdi.