Senarist Emrah Serbes’in romanlarından yola çıkarak hazırlanan Öykülerden Oyunlar isimli tiyatro oyunu İzmir’in Aliağa ilçesinde tiyatroseverlerin karşısına çıktı.
Aliağa Belediyesi’nin Ramazan ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Aliağa Açıkhava Tiyatrosunda sahnelenen oyuna, tiyatroseverler ilgi gösterdi. Ünlü tiyatro ve sinema oyuncusu merhum Savaş Başar’ın anısını yaşatmak adına Tiyatro Keyfi’nin yapımcılığını üstlendiği; ’Öykülerden Oyunlar’da devlet tiyatrosu kökenli Hakkı Ergök ve oyuncu Savaş Başar’ın oğlu Kemal Başar rol aldı.
Emrah Serbes’in ’Hikâyem Paramparça’ ve ’Erken Kaybedenler’ isimli kitaplarından öyküleri tiyatro sahnesine uyarlayan Kemal Başar’ın erken kaybedenlerin paramparça hikâyelerini anlatan trajikomik oyununda insanların ilk gençlik yılları, baba oğul ve arkadaşlık ilişkileri irdelendi. 1980’li yıllarda Türkiye’de ilk defa tek bir sandalyeyle dünya öykülerini sahneye taşıyan merhum sanatçı Savaş Başar’ı model alan eser, onun buluşu olan formda, ancak günümüzün tiyatrosuna uygun olarak çağdaş bir yöntemle, sinema teknolojisinin olanakları da kullanılarak tek perde halinde sahnelendi. Oyunun sonunda sahneye çıkarak oyuncuları tek tek tebrik eden Aliağa Belediye Başkan Yardımcısı Mehmedali Özkurt, deneyimli oyunculara Kyme Antik kentine ait sikkelerin tuğrası ile işlenmiş cam bir tabak hediye etti.
AMFİTİYATRODA OYNAMANIN KEYFİNİ YAŞADIK
Aliağa’da sahne almaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden tiyatro sanatçısı Hakkı Ergök, "Biz, bu oyunu ilk defa açık havada oynadık. Bu akşam amfitiyatroda oynamanın keyfini yaşadık. Aliağa’da çok güzel bir seyirciyle karşılaştık. Aliağa’da tiyatrosever, oyunu dinleyen, anlayan çok fazla insan var. Ramazan boyunca tiyatro etkinliklerinin sahnelenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Aliağa gibi sanat merkezine dönüşen bir ilçede sahneye çıkmaktan dolayı mutluluğu ifade eden Kemal Başar da, "Seneler önce Aliağa’ya gelmiştim. Yıllar sonra tekrar Aliağa’da olmak beni çok mutlu etti. Gördüğüm kadarıyla Aliağa çok değişmiş. Aliağa’nın bir sanat merkezine dönüşmesi, 1 ay boyunca tiyatro oyunlarının sahnelenmesi çok önemli. Aliağa’yı sanat merkezine dönüştüren Belediye Başkanı Serkan Acar’ı yürekten kutluyorum" diye konuştu.
BAŞAR: BABAM HALK SANATÇISI OLMAYI BAŞARDI
’Öykülerden Oyunlar’ adlı tiyatro oyununu Savaş Başar’ın anısına hazırladıklarını anlatan Kemal Başar, şunları söyledi: "Bu oyunu rahmetli babamın anısına yaptık. Kendisi önemli bir aktördü ama aktörlüğünden önce çok iyi bir insandı. Halk sanatçısı olmayı başarabilmiş bir insandı. Babam 1985’te vefat etti. Babam vefat ettiğinde henüz doğmamış olanlar bugün fan kulüplerini kuruyor. Babamın anısına yaptığımız bu oyunda duygu sömürüsü yapmadan olabildiğince ölçülü kaldık. Kaybettiğimiz her sanatçı bizim için değerlidir. Ama Savaş Başar benim babamdı. O yüzden benim için iki kere önemlidir."