Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçelerin turizm potansiyellerini gün ışığına çıkarmaya yönelik inceleme gezileri ve toplantılarının ardından yeni bir çalışma başlattı.
Samsun Valiliği’nin de destek verdiği çalışma, kırsal kalkınma açısından ilçelerde neler yapılması gerektiğini içeriyor. İlçe gezileri ve toplantıları öncesinde yapılan istişare toplantısında 17 ilçenin kırsal kalkınma potansiyelleri ile tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulunuldu.
Samsun Kırsal Kalkınma ve Tarım Yatırımları Eylem Planı Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Paşa Konakları Kültür ve Yaşam Evi’nde yapıldı. Toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ve Zennube Albaynak, Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürü Mehmet Akif Özdemir, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Kırsal kalkınma toplantısının ev sahipliğini yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, köy ekonomilerinin geliştirilmesi amacıyla yeni bir çalışma süreci başlattıklarını söyledi. Daha önce turizm konusunda gerçekleştirdikleri toplantılardan başarı elde ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, benzerini ise 17 ilçede yapıp 2 yıllık kırsal kalkınma eylem yapanları hazırlayacaklarını açıkladı.
Bazı ilçelerde ve köylerde tarımsal ekonomi diye bir şey kalmadığını hatırlatan Başkan Yılmaz, "Seçim döneminde ilçelerimizi ve köylerimizi gezerken köy ekonomilerinin çökmüşlüğünü gördük. Kırsalda en önemli sorunlardan birisi budur. Kırsalda ilçelerimize yapacağımız alt yapı hizmetleri ile birlikte en önemli yapacağımız iş kırsal kalkınmaya dönük çalışmalardır. İlçelerimizi kalkındırmak için daha belirgin, daha noktasal atışlarla çökmüş ve hemen hemen çok gerilemiş olan köy ekonomilerini canlandırmamız ve harekete geçirmemiz lazım. Çarşamba, Bafra, Terme, Havza ve Vezirköprü köylerinde hala kırsal ekonomi ve canlılık var ama Kavak, Asarcık gibi bazı ilçelerimizde de köy ekonomisi diye bir şey kalmamış. Köylere girdiğinizde in cin top oynuyor. Tavuk sesi, köpek havlaması gelmiyor, geceleri ışık bile yanmıyor. Köylerde bu kadar nüfus gerilemesi var. Buna bağlı olarak da köy ekonomisi diye bir şey kalmadığını, hayatın tamamen şehre döndüğünü net olarak görebilirsiniz" dedi.
Köylerde bir şey yaparak nüfusu ve köy ekonomilerini tekrar canlandırmak istediklerinin altını çizen Başkan Yılmaz, "Turizmin ardından tarım ve hayvancılığı, kırsal kalkınmayı, köy ekonomilerini kapsayan bir çalışma yapacağız. Bu sadece tarım ve hayvancılık olmayabilir. Belki bir maden, turistik bir özelliği de olabilir. Köylerimizi potansiyelleri ilçe ilçe ele alıp inceleyeceğiz. İlçelerimizde yetkili ve ilgililerle bir araya gelip onları dinleyecek, fikir alışverişinde bulunacak ve proje üreteceğiz. Bunları da 2 yıllık kırsal kalkınma eylem planlarına dönüştürüp bunları hayata geçirilmesi konusunda hemen harekete geçeceğiz. Basit tedbir ve dokunuşlarla önemli mesafeler kat edebilir, başarılı sonuçlar elde edebiliriz" diye konuştu.
Bu toplantılara on gün içinde başlayacaklarını söyleyen Başkan Yılmaz, "Sizlerin vereceği fikirler çok önemli. İlçelerinizi en iyi bilen sizlersiniz. Öneri ve tekliflerini almak istiyoruz. İnanıyorum ki önemli fikir ve projeler çıkacaktır. Bu fikirleri ilçe özelinde kitapçığa dönüştürüp kısa vadede yapabileceklerimizi planlayacağız. Büyük hayal ve edebiyatlar yerine küçük ama hızlı ve kısa sadece yapabileceklerimizi konuşacağız" şeklinde konuştu.
VALİ ŞAHİN: “KIRSAL KALKINMADA BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ”
İlçe ve köylerde ekonomik hayatın canlandırılmasının büyük önem taşıdığını bildiren Samsun Valisi İbrahim Şahin ile kırsal kalkınmada farklı bakış açılarına ihtiyaç duyduklarını belirtti. Bu nedenle tarım ve hayvancılıkta farklı politikalar üretip bakış açılarının değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Vali Şahin, "Tarım ve hayvancılık konusunda proje üretmeliyiz. Çünkü kırsaldaki kalkınma büyük önem arz ediyor. Bu konuda kamunun ilgili birimlerinde çalışanların teorikte bilgileri güzel ama pratikte eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Köylerimizde basit gözüken ama farklılık oluşturacak ve örnek olacak bir sürü çalışma yapılabilir. Tarıma, hayvancılığa ve köy ekonomilerine farklı konseptler kazandırabiliriz. Dünyada artık hızlı balığın büyük balığı yediği bir süreç yaşanıyor. O yüzden potansiyellerimizi harekete geçirmek, canlandırmak zorundayız. Ürün çeşitlerimizi artırmalıyız. Köy ekonomilerini mutlaka geliştirmeliyiz. Bize ait olan ürünlerimizi korumalı ve yaşatmalıyız" ifadelerini kullandı.