Seçim öncesi çeşitli temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, İzmir ziyaretinde Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’la bir araya geldi.
Türkiye’ye gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, seçim öncesi çeşitli temaslarda bulundu. İzmir’in tarihi semti Basmane’yi daha yakından tanımak için kısa bir Basmane turu atan Piri, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’la birlikte kentteki tarihi alanları gezdi. Piri, Basmane’de yaşayan Suriyeli mültecilerin hangi şartlar altında ikamet ettiklerini, eğitim ve sağlık hizmetlerinden nasıl yararlandıklarını sordu. Savaş yüzünden İzmir’e sığınmış mültecilerin sayısı konusunda net bir rakamın bulunmadığını dile getiren Başkan Pekdaş, buna karşılık 100 binin üzerinde Suriyeli yaşadığının tahmin edildiğini söyledi. Pekdaş, "Suriyeliler kayıt altına alınmadığı için tam olarak İzmir’deki sayısını bilmiyoruz. Bu konu hükümetin sorumluluğunda. Biz yerel yönetimler olarak bölgemizde yaşayanlar için elimizden gelen yardımı yapıyoruz" dedi.
Gezi sonrası değerlendirmelerde bulunan Kati Piri, daha önce Konak hakkında hiç bilgi sahibi olmadığını, gerçekleşen gezi sayesinde bölge hakkında bilgi sahibi oluğunu söyledi. Piri, "Bu bölgede üstesinden gelinmesi gereken çok büyük sorunlar olduğunu gördüm. Her toplumda olduğu gibi; Hollanda’da da, Türkiye’de de insanların en büyük kaygısı iş sahibi olmak. Ancak iş sahibi olunca kendi ailelerine bakabilirler, çocukları için bir istikbal oluşturabilirler. Aynı zamanda burada çok fazla Suriyeli mülteci olduğunu gördüm. Onların hayatının düzene sokulması da bir sorun" diye konuştu.
AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Basmane gezisi sonrası Sosyal Demokrat Belediyeler Birliği üyesi belediye başkanlarıyla akşam yemeğinde bir araya geldi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın ev sahipliğinde düzenlenen yemeğe aynı zamanda SODEM Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, SODEM Genel Sekreteri Onur Eryüce ile SODEM Avukatı Canan Karaosmanoğlu da katıldı.