Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Kenan Evren Lisesi olayındaki anlaşmazlığa ilişkin açıklamalarda bulundu. Yıldırım, "Yaptığımız akıllı bir iş değildi. Bizim istediğimiz rant olmayan bu projeyi herkesin görmesi. Biz siyaset üstüyüz, Fenerbahçe’nin siyaset ile bir ilgisi yoktur" dedi.
Kenan Evren Lisesi’nin arazisi ile ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile yaptığı görüşmeden olumsuz yanıt alan sarı-lacivertli kulübün başkanı Aziz Yıldırım, konuya ilişkin detayları aktarmak için basın toplantısı düzenledi. Şükrü Saracoğlu Stadyumu’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan başkan Yıldırım, “Fenerbahçe siyaset yapmaz ama kendi haklarını korumak için elinden geleni yapar. Vali Erol Çakır ve Fenerbahçe Kulübü arasında 2002 yılında bir protokol yaptık. Onay makamı olarak da o dönemin Milli Eğitim Bakanı vardı. Bu protokolün amacı hemen yan tarafımızda yer alan Kenan Evren Lisesi’ne dairdir. Milli Eğitim, Kenan Evran Lisesi’nin buradan ayrılması için Fenerbahçe’nin yeni bir araziye tesis yapması ve ayrıca milli eğitimin göstereceği yerlere yeni okullar yapmasıdır. Bunun karşılığında da milli eğitim burada eğitim yapmaktan vazgeçecekti. Bugüne kadar 100 trilyona yakın harcama yaptık, tek amacımız buradaki Kenan Evran Lisesi’nde eğitim yapılmamasıdır. Arazinin boş hale gelmesi ve yeniden bir anlaşma yapılmasıdır. Bu anlaşma da o tarihte yapıldı, bu araziyi biz satın almayacaktık, kiralayacaktık. Bu arazinin 2003’deki değeri o zamanki parayla 17 trilyon 834 milyardır. Yapılacak okulların değeri de 8 trilyon olarak belirlenmiş” dedi.
“AKILLI BİR İŞ DEĞİLDİ”
Araziyi 49 yıllığına bünyelerine almak istediklerini ifade eden Yıldırım, ”Bu arazi Fenerbahçe’ye veriliyor’ diye kamuoyunda bir şey var. Her sene maliyeye kira vereceğiz. Kazancımızdan yüzde 26’ya varan geliri Maliye Bakanlığı’na vereceğiz. Yılda 10 milyon kazansak, 2 buçuk milyon dolarını vereceğiz. Devlete biz bu kadar para vereceğiz ve mal bizim değil. 100 milyon dolar yatırım yapacağız. Aslına bakılırsa o zaman yaptığımız protokol bizim için akıllı bir iş değildi. Bu protokole ‘evet’ dememizin amacı burayı almak ve stat ile birleştirmekti. Bizim istediğimiz rant olmayan bu projeyi herkesin görmesi” diye konuştu.
“17 MİLYON LİRA VERELİM, VAZGEÇİN”
Bakanlıktan 1 yılı aşkın süredir randevu talep ettiklerini dile getiren başkan Aziz Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“1 yıldan bu yana randevu istedik, alamadık. Geçenlerde Başbakan’a mektup yazdım ve durumu anlattım, daha sonra randevu verildi. Sayın bakan, bu yazıdan dolayı değil de kendisinin bu randevuyu verdiğini söyledi. Sayın bakan, bu protokolü tanımadığını söylüyor. Bunun sebebi olarak da 356 trilyon arazi bedeli olduğunu ifade ediyor. Muhalefetten de rant eleştirisi geleceğini söyledi. ‘Ben onlara bunları söylettirmem’ diyor. Bize 3 şart sundu. Size 17 milyon lira verelim, buradan vazgeçin. Ayrıca ‘Sözlerinizi gerçekleştirmediğiniz takdirde sizi bu arsadan atarım’ diyorlar. Üçüncüsü de 345 milyon lirayı getirin, arsayı alın diyorlar.”
"BİZ SİYASET ÜSTÜYÜZ"
Protokolün uygulanmasını istediklerini ifade eden Yıldırım, "Kamuoyu şunu bilsin, biz bu araziyi almıyoruz, yap işlet devret modeli ile yürütüyoruz. Stat da bu arazi de 49 yıl sonra devletindir, Fenerbahçe’nin malı değildir. Siyasiler de konuları bilmeden önergeler vermişlerdir, bu önergeleri ya düzeltsinler ya da çeksinler. Bu ay sonunda kongre var, genel görüşmelere bir bilgilendirme koyduk. Kongrede alınacak olan karara göre de gereğini yapacağız. Mahkemeye gitmek gerekiyorsa mahkemeye gideceğiz. Biz siyaset üstüyüz, Fenerbahçe’nin siyaset ile bir ilgisi yoktur. Fenerbahçe ile devlet arasında yapılan protokolün yerine getirilmesi için tüm siyasilerin devreye girmesi gerekiyor" dedi.