Yozgat Belediyesi, şehir merkezinde yaptığı kaldırım ve çevre düzenlemesi çalışmalarının bir bölümünü katkı payı olarak o bölgedeki vatandaşlardan tahsil etmek için gönderdiği ihbarnameye vatandaştan tepki geldi.
2 Ekim 2014 tarihinde Belediye Meclisinde alınan karar gereğince şehir merkezinde yol düzenleme çalışmalarının yapıldığı alanlarda bulunan konut ve iş yerlerinden belirlenen pay dahilinde "kaldırım vergisi" tahsil edilecek. Yozgat Belediyesinin yol, kaldırım ve çevre düzenlemeleri çevresindeki konut sahiplerine gönderilen ihbarname ile belediyece belirlenen kaldırım vergisinin 1 ay içinde belediye veznesine ödenmesi istendi. Yozgat Belediyesinin 2015 Ocak ayından itibaren tahsilatını başlatacağı yol ve kaldırım harcamalarına katılım payı vergilerinin 30 ila 200 lira arasında değiştiği belirtildi.
Yozgat’ta gelir düzeyi oldukça düşük olduğunu, asgari ücrete gelen zammın belediyenin kaldırım vergisiyle ellerinden geri aldığını belirten vatandaşlar başlatılan uygulamaya tepki gösterdi. Türkiye’de en pahalı suyu Yozgatlının tükettiğini belirten Akif Uçarsu, “Şimdi bir de kaldırım vergisi çıktı. Yozgat gelir düzeyi en düşük illerin başında geliyor. Bunu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından yapılan yardımlardan da görebilirler. İş bulamayan evine ekmek götüremeyen insanlar zaten Yozgat’ı terk ediyor. Şimdi bir de ek olarak kaldırım vergisi çıktı. Yozgat’ı Avrupa, ya da Ankara’nın Kızalay’ında Çankaya’sından yaşayanlarla bir tutuyorlar. Aldığımız asgari ücreti belediyeye verelim. Belediye bizim geçimimizi sağlasın. Kışın ortasında kaldırım yapılıyor. Yazın bu kaldırımlar tekrar bozulacak ve belediye bizden tekrar kaldırım vergisi mi isteyecek” dedi.
Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, kendilerinin 2464 Sayılı Belediye gelirleri kanununun 86.maddesine göre; belediyece inşa, tamir ve genişlemeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması nedeniyle bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden meclis kararı ile yol harcamalarına katılım payının alındığını söyledi. Bu uygulama sadece Yozgat’ta değil Türkiye’nin bütün şehirlerinde uygulandığını vurgulayan Arslan, “ Kanuni bir tahsilat yapıyoruz, kanunsuz bir şey yapmıyoruz. Netice itibariyle çevre düzenlemesi yapılan cadde ve sokaklarımızın bulunduğu iş yeri ve konutlarımızın da değeri artıyor. Yol, kaldırım ve çevre düzenlemesinden dolayı iş yeri ve konut sahiplerinden 30 ile 200 lira arasında yol harcamaları katkı payı alıyoruz. Bu alınan paralarda tekrar vatandaşlarımıza hizmet olarak dönecektir. Ankara Çankaya’daki evimin bulunduğu yerde 200 metre yol asfalt yapılmıştı bende o zaman 660 TL katkı payı ödedim bu diğer illerimizde de olabiliyor. Ayrıca belediye ye ait otoparkları ücret konusunda en ucuz ücreti Yozgat’ımız ödüyor. Başka illerde belediye otopark ücretinin 1 saati 5 lira iken Yozgat’ta 1 lira olarak tahsil ediliyor” şeklinde konuştu.