“Avrasya Siyaseti ve Toplumu” uluslararası konferans serisinin ikincisi Konya’da başladı.
Stratejik Araştırmalar ve Analiz Merkezi (CESRAN) tarafından organize edilen, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferans Dedeman Otel’de başladı. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Aberystwyth Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Strategic Outlook’un destekleri ile gerçekleştirilen konferansa Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, SBBF Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, Necmettin Erbakan Üniversitesi SBBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “Stratejik Derinlik” doktrininin yükseldiği sacayaklarından birisi olan “kültürel derinlik” yaklaşımı ve Hz. Mevlana Celaleddin Rumi’nin mirası hoşgörü ve kültür başkenti olan Konya’da gerçekleştirilen 2. Uluslararası “Avrasya Siyaseti ve Toplumu” konferansının teması “Kültürel Diplomasi” olarak belirlendi.
NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek, bu düzeydeki konferansların gerçekleştirilmesinde verdiği maddi ve manevi destekten dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederek başladığı konuşmasında yapacakları faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Çemrek, “Birkaç ay sonra yine Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilecek olan Uluslararası ve sonrasında Ulusal Yaz Okulu olacak ve Asya konusunda da Güney Kore Büyükelçiliği ile ortak bir program düzenleyeceğiz. Konya’nın kültür başkenti olması sebebiyle şehirdeki 5 üniversitesiyle birlikte Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak amiral gemisi olmaya namzet bir üniversite olmak için yoğun bir faaliyet içerisindeyiz” dedi.
“MERKEZ ŞEHİR KONYA’DIR”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, böyle bir anlamlı toplantıya ev sahipliği yapmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kültürel diplomasinin ancak kültürel alt yapının güçlendirilmesiyle sonuç verecek bir olgu olduğunu söyleyen Akyürek, kültürler arası ilişki ve kültürel gelişime yeni bir anlam yüklediklerini, şehir medeniyeti, şehircilik, şehir kültürü ve kimliğinin oluşmasında yaptıkları çalışmalarda yeni ilerlemeler kaydettiklerini belirtti. Akyürek, “Yurt içinde ve yurt dışında kültürel diplomasinin alt yapısını oluşturacak yeni çalışmalara imza attık. Dünyada 100’den fazla şehirde Mevlana ve Mevlevilik üzerine çeşitli toplantılar düzenledik. O bölgelerin önemli isimleri toplantılarımıza katıldı. Bu çalışmalarımızın ülkeler arası ilişkilere de katkı sağladığını düşünüyorum. Konya’mızı bu yolla dünyaya tanıtma fırsatımız oldu” diyerek düzenlenen bu konferansın da şehrin bu yöndeki gelişimine önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
Konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı iken Konya ile ilgili “Merkez Şehir” tabirini kullandığını hatırlatan Başkan Akyürek, “Konya’mız gerçekten bir merkez şehir yapısına sahiptir. Türkiye’de merkez şehir vardır ve ilk merkez şehir Konya’dır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. İlki geçtiğimiz yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa bu yıl da dünyanın dört bir yanından akademisyenler, uzmanlar, siyasetçiler ve STK gönüllüleri katıldı. Kültürel Diplomasi ve Yumuşak Güç Araçları, Avrasya Jeopolitiği, Enerji Politikaları, Avrasya-Latin Amerika İlişkileri’nin Dünü, Bugünü ve Yarını, İnsani Güvenlik ve Çatışma Çözümü, Avrasya ve Yükselen Güçler, Milliyetçilik, Etnisite ve Dış Politika, Dış Politika Yapımı ve İç Dinamikler, Avrasya’da Sivil Toplum, Toplumsal Hareketler ve Sürdürülebilir Gelişme, Avrasya’da Fırsat ve Zorluklar gibi konu başlıklarının yer alacağı konferans; 22-23 Mayıs tarihlerinde 2 gün süreyle devam edecek ve konferansta 20 farklı ülkeden 70’e yakın sunum gerçekleştirilecek.