Trabzon Muhtarlar Federasyonu 1. Olağan Genel Kurulu Ortahisar Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Genel Kurul’a Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Temel Altunbaş, AK Parti Trabzon Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, AK Parti eski Milletvekili Asım Aykan, Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu, Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Ortahisar Muhtarlar Derneği Başkanı Selami Durmuş ile çok sayıda muhtar katıldı.
Trabzon Muhtarlar Federasyonu 1. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Muhtarlar halkımızın birinci temsilcisi ve bizlerin de çalışma arkadaşlarıdır. Aslında sizleri çalışma arkadaşı olarak seçen bugüne kadar tarihte olmayan bir hadise var. Nedir bu hadise? Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan sizleri çalışma arkadaşı ve en yakın mesai arkadaşı olarak niteleyip, Türkiye de hepinizin temsilcilerini istişare etmek ve sizlerle dertleşmek için Cumhurbaşkanlığı makamına davet etti. Böyle bir birliktelik, böyle bir kucaklaşma, böyle bir beraberliği daha önce yapmış olan bir Cumhurbaşkanı var mıydı? İşte sizin mesai arkadaşınız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi biz hep beraber hiç kimseyi siyasi eğilim yönünden ayrıt etmeden kucaklayarak hep beraber Türkiye’yiz. Onun için diyoruz ki istikrar devam etsin. Onun için diyoruz ki 90lı yıllardan beri çekmekte olduğumuz ve hiçbir hizmetin ifa edilemediği koalisyonlara mahkum olmayalım.
Büyükşehir yeni olduk. Eşit hizmet anlayışı içerisinde tüm ilçelere hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Mahalle muhtarlarının görüş, talep ve önerilerini çok önemsiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin kapıları muhtarlarımıza sonuna kadar açık” dedi.
“5 yıllık görev süremizin sonuna kadar Trabzon genelinde 250 milyonluk asfalt ve beton yol yapmayı planladıklarını, ihtiyaca göre bunu 300 milyona çıkarabileceğiz” diyen Başkan Gümrükçüoğlu, “2015 yılında Trabzon genelinde 100 milyonluk asfalt, beton yol yanı sıra su ve altyapı çalışması yapacağız. Bunu yaparken de ilçelerin alanı, nüfusu, yol ağı ve bugüne kadar yapılanların gözden geçirilmesi kriterlerine göre çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hiçbir siyasi ayrım yapmadan tüm ilçelerimizde ve mahallelerimizde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yatırımları adaletli bir şekilde dağıtmaya gayret edeceğiz. İlçelerde betonlama çalışmalarına Mayıs ayı sonuna doğru başlayacağız. Devam eden asfaltlama çalışmalarının Kasım ayına kadar sürecek. 5 yılın sonunda ‘benim köyümde ve mahallemde yolum ve suyum ile ilgilenilmedi’ denilecek bir yer kalmayacak” ifadelerini kullandı.
ORTAHİSAR BELEDİYESİ’NDE MUHTARLIKLAR MÜDÜRLÜĞÜ KURDUK”
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelge doğrultusunda belediyelerde muhtarlıklarla ilgili müdürlüğün kurulmasının muhtarları siyasetin etki alanına sokacağı endişelerinin tamamen yersiz olduğunu belirtti.
İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelde doğrultusunda Ortahisar Belediyesi’nde de Muhtarlık Müdürlüğü’nün kurulduğunu belirten Başkan Genç, bu şekilde belediye ile muhtarların daha interaktif ve işbirliği içinde çalışacağına dikkati çekti.
Başkan Genç, “Biz de Ortahisar Belediyesi’nde muhtarlıklar müdürlüğü kurduk. Maalesef biz muhtarlarımızla, samimiyetle mesai arkadaşı olma kavramını kurumsallaştıramadık. Yani belediyemiz bünyesinde bu kurumsal yapıyı oluştururken bazı muarızlarımız, sanki muhtarlarımızı ve muhtarlıklarımızı belediyeden bir müdürlüğe bağlıyormuşuz gibi bir algı oluşturmak istediler. Bunu asla ve katta reddediyorum. Böyle bir düşünce, böyle bir anlayış olamaz, Bu olsa olsa basit bir muhalefet anlayışı olur. Çünkü ben şunu biliyorum ki beni Ortahisar Belediye Başkanı olarak seçen irade ne kadar değerli ise sizleri muhtar olarak seçen irade o kadar değerlidir. Belediye Başkanını seçen irade ile o irade birbirine eşittir. Buna yürekten inanarak söylüyorum. Bu demokrasinin tezahürüdür. Sadece sıfatlarımız farklıdır. Hatta Başbakan’ı seçen irade ile sizi seçen irade aynıdır. Hatta sizin başka bir unvanınız daha vardır. Cumhurbaşkanından sonra devleti temsil eden Valiyle birlikte sizler de devleti temsil ediyorsunuz. Hükümetimiz bu kararı belediyelerimizin muhtarlarımızla daha sağlık çalışmasının ortamını yaratmak, bir platform ve zemin oluşturmak için atmış olduğu adımdır” şeklinde konuştu.
Muhtarlıklar Müdürlüğü’nün kurulmasıyla birlikte muhtarlarla daha interaktif bir işbirliği içinde çalışacaklarına vurgu yapan Başkan Genç, “Bu müdürlüğümüzle beraber göreceksiniz ki daha interaktif, daha işbirliği içerisinde bir çalışma gerçekleştireceğiz. Muhtarların muhatabı doğrudan belediye başkanıdır. Ortahisar da ise doğrudan Ahmet Metin Genç’tir. Onun muhtarlıklar müdürlüğü belediyenin muhatabı gibi bir algıyı kesinlikle kabul etmediğimi bir kez daha söylemek istiyorum. Muhtarlıklarla ilgili yasanın 19. maddesi, elektrik, su, telefon gibi masraflarının desteklenmesi maddesi çıkarılmasaydı dahi biz o meclis kararını yine alırdık. Muhtarlıklar Müdürlüğümüzün oluşturulmasıyla beraber oluşturacağımız bütçeyle bu yardımı yapacağız. İnşallah sizlerle Cenabı Allah nasip ederse vatandaşımıza en iyi hizmeti yapacağız” diye konuştu.
“BU VATANI HEP BERABER İLELEBET YAŞATACAĞIZ”
Muhtarlıklar Federasyonu’nun ülke genelinde konfederatif bir yapı oluşturmasının Türkiye’nin birliğine, dirliğine, bütünlüğüne ve bağımsızlığına hizmet edeceğini kaydeden Başkan Genç, şöyle konuştu:
“Muhtarlıklar Federasyonu ve konfederasyonu oluşturulması başlı başına memleketimizin birliğine, dirliğine, bütünlüğüne ve bağımsızlığına çok büyük hizmettir. Bu nedenle bu birlikteliği kuran başta federasyon ve konfederasyon başkanlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Çanakkele’de, Diyarbakır’dan, Urfa’dan, Trabzon’dan gidip yatan var değil mi? Orada Hataylısı da Diyarbakırlısı da şehit olmuş ise bunun için biz bırakın sizleri misafir etmekte tereddüt etmeyi, o şehitlerin torunları olarak, bu gün hep beraber olarak, bu topraklar içerisinde bir ve beraber olarak yaşamak zorundayız. O için hiç tereddüt etmeyin; gerekirse en güzel şekilde bütün kardeşlerimizi ağırlarız da uğurlarız da. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bir köyümüz komple Trabzonsporlu. Yine Mardin Kızıltepede’de Trabzonsporlular derneğinin üye sayısı 3 bin 200 civarındadır. Bura bizi bu kadar seven bir bölgemizdir. Çünkü biz Trabzonspor olarak dik duruşumuzla beraber onların da hissiyatına tercüman olduk. Onun için bizi örnek alıyorlar. Bizde gideceğiz onlar da bize gelecek ve biz bu vatanı hep beraber ilelebet en güzel noktalara taşıyacağız.”
“HALKA HİZMET İÇİN VARIZ”
Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, halka hizmet için çalışacaklarını belirterek, şunları söyledi:
“Halka hizmet için bütün birimlere hep birlikte gideceğiz. Gideceğiz ama bizler çizgimizi muhafaza edeceğiz. Başkan veya müdür yerine geçmeyeceğiz. Muhtarlık yapacağız. Vatandaşa hizmet götüreceğiz. Bizim gittiğimiz yetkililer de bizim halka hizmet getirme anlayışına saygı gösterecekler. Karşılıkla sevgi ve saygı çerçevesinde bu işi yürüteceğiz. Trabzon Muhtarlar Federasyonun logosunda 18 yıldız var. Bu yıldızların manası Trabzon 18 ilçe ve 18 ilçede birdir anlamındadır. Biz hep beraberiz. Biz kanun nizam çerçevesinde bizlere hizmet edenlere her zaman kucaklayacağız.”
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ise, “Aynı demokrasi içerisinde temel taş olduğumuzu, bu temel taş içerisinde halk ile devlet arasında ilişkiyi kuran kılcal damarlar olduğumuz asla unutulmamalı. Muhtarların sorunları noktasında belediyelerin yardım etmesi gerekir. Evet sorunlarımız var istek ve dileklerimiz var. Ama hiç biri bireysel değil yapılabilir isteklerdir” dedi.