Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, son bir aydır nem ve yağışlı havaların etkisi altında kalan fındık ürününün küllenme (küf) hastalığına yakalandığını söyledi.
Küllenme bir diğer adı mantar hastalığının fındık ürününü olumsuz etkilediğini, bir an önce önlem alınmazsa bu hastalığın çok ciddi rekolte kaybına yol açacağını söyleyen Başkanı Uğur Cörüt, “Üreticilerimiz bu hastalığa karşı bir an önce önlemini almalı. Bizim tarım danışmanlarımız sürekli arazide çiftçilerimizi bilgilendirme yapıyor. Bu hastalığın birinci sebebi bölgemizde bir aydır devam eden olumsuz hava şartlarıdır. Fındık nrekoltemizde bu sebepten dolayı çok ciddi düşüş olabilir” dedi.
"REÇETEYE GÖRE İLAÇ KULLANIN"
Küllenme hastalığına karşı yapılacak ilaçlamanın ziraat mühendislerinin vermiş olduğu bilgi ve yazmış olduğu reçeteye göre kullanılması gerektiğine de dikkat çeken Başkan Uğur Cörüt, “Ziraat mühendislerimiz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerimiz, Üniversitedeki hocalarımız üreticilerimize ilaç önerisinde bulunuyor. Üreticilerimiz bu uyarıyı dikkate alsın. Yalnız bu uygulamayı yaparken mutlaka bir ziraat danışmanına başvursun. Odamızın tarım danışmanları bu konuda ücretsiz olarak çiftçilerimize bilgi vermekte. Yani şöyle düşünün, hasta oldunuz doktora başvurmadan ilaç kullanırsanız ne olur. Bir sonuç alamazsınız. Bu durumda aynı önce ziraat mühendislerine başvuracaksınız, sizlere verilen bilgiler doğrultusunda ilaçlama yapacaksınız” diye konuştu.
"SADECE ÖNERİLEN İLAÇLARI KULLANIN"
Üreticilerin sadece önerilen ilaçları kullanması hususunun altını çizen Başkan Uğur Cörüt, “Fındık üreticilerimizden ricamız sadece öğrenilen ilaçları kullanmalarıdır. Piyasa da satılan her ilacı bahçesine atmasın. Önce yetkililere danışsın sonra önerilen ilacı önerilen miktarda kullansın. Bu çok ciddi bir hastalık. Bu hastalığın tedavisi de ilaçlama yapılmasıdır.Bu durum aksi takdirde rekolteye de ciddi yansıma yapacaktır.Üreticilerimiz önerilen ilacı kullandığı takdirde bahçelerini bu hastalıktan kurtarmış olacaktır” şeklinde konuştu.