Bursa’nın Kestel ilçesindeki 4 köye yapılması planlanan hidroelektrik santralleri (HES) için gerçekleşecek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı, köylülerin protestosu nedeniyle yapılamadı. Köylü kadınlar, “HES yapma boşuna, yıkarız başına” şeklinde sloganlar attı.
Saitabat, Derekızık, Osmaniye ve Orhaniye köylerinde yapılması planlanan HES projesi için Saitabat köyünde gerçekleştirilecek ÇED bilgilendirme toplantısı, köylülerin protestoları nedeniyle yapılamadı. Köylü kadınlar, ’HES yapma boşuna, yıkarız başına’, ’Su hayattır, satılmaz’, ’Doğa katliamına hayır’, ’HES’lere inat yaşasın Saitabat’ yazılı pankartlar açarak, çeşitli sloganlar attı.
Kestel Ziraat Odası Başkanı Fevzi Fırtına, Saitabat köyü ve çevresinin hem tarımsal hem de doğal yaşam ve turizm anlamında güzide bir bölge olduğunu belirterek, “Havasıyla, doğasıyla, ormanıyla sağlıklı bir yaşam alanıdır. Her yıl binlerce turistin geldiği bölge halkının doğayla iç içe olmak ve dinlenmek için tercih ettiği mekanlardan biridir. Bizce burada yapılması planlanan HES projesi, doğa ve canlı katliamıdır. Saitabat ve çevresinde yapılması planlanan HES projesi durdurulmalıdır. Enerji kaynaklarına ihtiyacımızın olduğu doğrudur, ancak nefes almaya ve geleceğimiz olan çocuklarımıza daha çok ihtiyacımız vardır” diye konuştu.
Saitabat Muhtarı Ahmet Eraslan, Derekızık Muhtarı Kamil Işık, Osmaniye Muhtarı Kamil Işık ve Orhaniye Muhtarı Mevlüt Yıldız ise projeyi bölgelerinde istemediklerini belirterek, “Bugün ÇED toplantısı yapılacaktı. Halkımız buna karşı çıktığı için yapılmadı. HES projesi bölgemizde doğa, tarım ve turizmi katledeceği için sonuna kadar karşı çıkıyoruz” dediler.
Köylü kadınlar da bölgede HES istemediklerini, bunun için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Yaklaşık 400 kişilik grup, ÇED heyetinin toplantı yapmadan köyden ayrılmasının ardından olaysız şekilde dağıldı.