BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'da, kalın bağırsaklarında irili ufaklı kitleler tespit edilen aynı aileden 3 kişi, bunun kansere dönüşmesi endişesiyle farklı zamanlarda bağırsaklarını ameliyatla aldırdı.

Kanama ve karın ağrısı şikayetiyle özel bir hastaneye başvuran Gökhan Usta'nın (29) kalın bağırsaklarında kitleler tespit edildi. Hasta, bunun üzerine ameliyat edilerek kalın bağırsakları alındı.

Ameliyatı yapan genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Fatih Kar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın kanama ve karın ağrısı şikayetiyle kendilerine başvurduğunu söyledi.

Usta'nın ailesinde de benzer şikayetlerin görüldüğünü anımsatan Kar, "Kalın bağırsağının içerisinde irili ufaklı, birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar uzanan, önce iyi huylu olarak başlayan ve daha sonra kansere dönüşen kitleler doluydu" dedi.

Bu hastalığa nadiren rastlandığını dile getiren Kar, "Bu hastalığın tedavisi kesinlikle ameliyat. Ameliyat olmadığı takdirde bu hastalığın kansere dönüşme olasılığı yüzde 100'dür. Ameliyat olmadığı takdirde kanser kaçınılmaz hale gelecekti" diye konuştu.

Kar, operasyonun başarılı geçtiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Yaklaşık 8 saat süren bir ameliyat oldu. Kalın bağırsağın tamamını alarak, ince bağırsaklardan makatın ağzına yeni bir cep oluşturarak, bir bağlantı yaptık. Kalın bağırsağın tamamının alınması hayatla bağdaşan bir durum. Kalın bağırsak suyun emilimini yapmadığı takdirde sulu bir dışkılama olacak. Ameliyattan sonra biz de hastamız da bunu bekliyoruz. Ortalama bir ya da 2 yıla kadar uzayan bir süreç içerisinde ince bağırsaktaki hücreler yavaş yavaş kalın bağırsak fonksiyonunu görerek, bu problemi de minimize edeceklerdir."

Gökhan Usta da sağlık durumunun iyi olduğunu belirterek, "Tedavi için Ankara ve İstanbul'da birçok yere gittik ve sonunda çareyi Bolu'da bulduk. Gayet iyiyim ve bir sıkıntım yok" dedi.

Aynı hastalığın annesi ve ablasında da görüldüğünü anımsatarak, "İkisi de ameliyat oldu. Annem kalın bağırsaklarının yarısını aldırmıştı ve tekrar ameliyat olmayı düşünüyor. Ben ameliyat olmasaydım kanser olacaktım. Kemoterapi bilmem ne... Benim için hayat bitecekti. Erken teşhis ve erken tanı sayesinde bu hastalığı da atlattık.  Ben oldum kurtuldum, inşallah bir daha sıkıntı yaşamam" diye konuştu.

Anne Gülizar Usta (58) ise "Ben ve Almanya'da yaşayan kızım aynı hastalıktan ameliyat olduk. Bağırsaklarımın yarısı alınmıştı. Tekrar ameliyat olarak geri kalanını da aldırmak istiyorum. Bağırsak kanseri olmaktan kurtulmak istiyorum" dedi.