BURSA, () - BURSA merkezli Marmarabirlik’in Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği’nin (EZZİB), Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında sıfır vergi ile sofralık zeytin ve zeytinyağı ithalatı talebine tepki gösterdi. Asa, "Ülkede 450 bin ton sofralık zeytin üretimi varken ithalat için müracaat edilmesi, bardağı taşıran son damladır. Bu girişim üreticiyi bitirmeye yönelik bir projedir" dedi.
32 bin ortağı ve 8 kooperatifi ile sektörün önemli kuruluşlarından olan Marmarabirlik’in Yönetim Kurulu Başkanı Asa, EZZİB’in talebine yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Geçen yılın nisan ayında 'DİR’e karşıyız' söylemiyle Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği (EZZİB) Başkanlığı’na seçilen Gürkan Renklidağ’ın, Bakanlık’a Dahilde İşleme Rejimi kapsamında sıfır gümrük ile ithalata izin verilmesi için başvuruda bulunmasına tepki gösteren Asa şunları söyledi:
"Sayın Renklidağ, bundan bir yıl önce DİR’in gündemlerinde olmadığını ifade etmişti. Ancak geçtiğimiz günlerde EZZİB tarafından bir rapor hazırlanarak, 'Sofralık zeytin ve zeytinyağında Gümrük Vergisi’nin kaldırılması ve DİR kapsamına alınması’ için müracaat edildiği yönünde bilgi aldık. Görüyoruz ki bir yılda maskeleri düştü." 
'ZAMLAR İTHALATIN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN'
Hidamet Asa, yaklaşık 6 aydır zeytinyağı fiyatlarına yönelik açıklamaların ithalata zemin hazırlamak için gündeme getirildiğini de öne sürerek şöyle konuştu:
"Son dönemlerde 'zeytinyağı yok' denilmesindeki asıl amaç, önce fiyat artışı yaparak piyasaları pompalamak, sonra da zeytin ve zeytinyağı ithalatının önünü açmakmış. Bu konu EZZİB’in üreticiye olan bakış açısını çok net bir şekilde ortaya koymaktadır. Türkiye’de zeytinyağı sektörüne yön veren lobi, üreticileri hiçe sayarak zeytinyağı sektörünü baltalamaya çalışmaktadır." 
'ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SIKINTISI YOK'
Ülke genelinde sofralık zeytin ve zeytinyağı sıkıntısı olmadığını savunan Hidamet Asa sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yılda ortalama 450 bin ton üretim kapasitesine rağmen sofralık zeytinde de DİR için müracaat edilmesi bardağı taşıran son damladır. Sofralık zeytin ve zeytinyağında 2001-2002, 2005-2006 ve 2011- 2012 yıllarında arz fazlalığı oluşmasına rağmen bu talebin gündeme gelmesi, sofralık zeytin üreticisine vurulacak en büyük darbedir. Kolay yönden kazanç sağlama ve üreticiyi bitirme amaçlı bir projedir."
Hidamet Asa, Türkiye’nin sahip olduğu zeytin ve zeytinyağı potansiyeline rağmen, İspanya’yı geride bırakarak dünya lideri olabilmesi için öncelikle ithalattan vazgeçip kendi üreticisinin yanında olması gerektiğini söyledi. 

FOTOĞRAFLI