Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM) İstanbul Şubesi tarafından düzenlenen Çınaraltı Sohbetleri’nin 65’incisi, 28 Şubat 2015 Cumartesi günü gerçekleşecek. Sohbette İLESAM üyelerinden Ali Nar’ı dostları anlatacak.
İLESAM İstanbul Şube Başkanı Cafer Vayni, “Elli senedir fikir hayatımızın içerisinde yer alan Ali Nar ağabeyimiz, eserlerini incelediğimizde askerlik dahil ilke ve değerlerinden taviz vermediğini görüyoruz. Hiçbir biçimde siyaset, ekonomi ve beşeri güce de teslim olmamıştır. Doğru bildiklerini elli yıl boyunca ucu kime dokunursa dokunsun yazmış ve söylemiştir. Bir nevi karakter ve ilke abidesidir. Bu yönüyle ve yayınlanmış eserleriyle model alabileceğimiz önemli şahsiyettir. Bu nedenle Ali Nar ağabeyimizi tanıyan ve hakkında görüşlerini bildirmek isteyen dostlarımızı da aramızda görmek isteriz” dedi.
İLESAM İstanbul Şube Başkanı Cafer Vayni’nin yöneteceği ve kapanışını bizzat Ali Nar’ın yapacağı “Dostları Ali Nar’ı Anlatıyor” başlıklı 65. Çınaraltı Sohbeti’nin 28 Şubat 2015, Cumartesi günü Saat 16.00’da başlayacağı; Aksaray-Yusufpaşa’da Azaklıoğlu Necati Bay Eğitim ve Kültür Vakfı’nda gerçekleşeceği bildirildi.
ALİ NAR KİMDİR?
1938 yılında Erzurum Hasankale’de doğdu. 1964 sonbaharında Diyarbakır İmam-Hatip okulunda öğretmenliğe başlayan Ali Nar, İstanbul‘da başladığı ve dergilerde, gazetelerde neşrini denediği şiir ve makalelerini oradaki “Yeni Şark Postası” adında mahalli gazetede sürdürür.
“Fetih” ilk basılan kitabı (piyesi) ardından “Koro” (Piyes) ve üçüncü olarak da; M.T.T.B.’nin (Milli Türk Talebe Birliği) açtığı tiyatro yarışmasında birinci olan “Muhtar Kafası” piyesi basılmış ve bütün Türkiye’de yüzden fazla yerde sahnelenmiştir.
1975’te eğitim ve araştırma maksadıyla burslu olarak Irak’a ve Ortadoğu ülkelerine gitmiş, gördüklerini ve hac sırasında tanıyıp dinledikleriyle, oralardan derlediklerini; “Ortadoğu Günlüğü” diye bir seyahatname neşretmiştir. Gezi kitaplarını, roman, hikaye, şiir, tiyatro, dini eser ve çevirileri izlemiştir. Türkiye ve İslam dünyasının ilk bilim-kurgu romanı olan Uzay Çiftçileri kitabının da yazarı olan Ali Nar’ın elli civarında eseri yayınlanmıştır. Eserlerini telif, tercüme, edebi ve ilmi olarak dört başlıkta toplamak mümkündür.
Milli Gazete ve Yeni Devir’de; Büyük Doğu,Pınar, Mavera, Yeni Sanat, Sedir, Çınar,Tohum, Hilal, İslam, M.Gençlik, Düşünce ve Hakses dergilerinde yazdı.
1986’larda Dünya İslami Edebiyat Birliği ile ilgi kurdu. 1989, 1991, 1994, 1996’larda İstanbul’da Dünya İslami Edebiyat Konferanslarını tertipledi. 1997’de Dünya İslami Edebiyat Birliği’nin Türkiye Şubesini kurdu. 1986’da “İslami Edebiyat” dergisini kurdu. Bu dergi halen yayınlanmaya devam etmektedir.