Yeni Diyarbakırspor, Denizli Büyükşehir Belediyespor maçında çıkan olayların ardından açıkladığı ligden çekilme kararını askıya aldığını duyurdu.
Diyarbakır’da, Yeni Diyarbakırspor-Denizli Büyükşehir Belediyespor arasında oynanan maçın 90+5. dakikasında hakemin penaltı kararına sinirlenen taraftar sahaya girmiş, hakeme saldırarak yaralanmasına neden olmuştu. Maçın ardından hakemin yanlı kararlar verdiğini savunan Yeni Diyarbakırspor yönetimi ligden çekileceğini açıklamıştı.
Bugün bir otelde, Van, Tunceli, Bingöl ve bölge illerinden gelen profesyonel ve amatör takımların yöneticileri toplantı düzenledi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor Kulüp Başkanı İhsan Avcı açıklamalarda bulundu.
"SALI GÜNÜ FEDERASYONLA ORTAK BİR GÖRÜŞME YAPACAĞIZ"
Salı günü bölge kulüpleri olarak Türkiye Futbol Federasyonu ile ortak bir görüşme yapacaklarını belirten Avcı, "Bu toplantıda bir heyet oluşturma kararı aldık. Bu hakemin hakemlik lisansının iptal edilmesini birincil koşul olarak talep ediyoruz. Merkez hakem kurulunun öncelikle Diyarbakır halkından özür dilemesi gerekir, hatta istifa etmesi gerekir. Bile bile böyle bir atamada ısrar etmek, ipe un sermektir" dedi.
"ÇEKİLME HAKKI SAKLI KALMAK KOŞULU İLE DEVAM ETME KARARI ALDIK"
Yeni Diyarbakırspor kulüp yönetiminin maç sonunda aldığı ve bugünkü toplantı ile beraber onaylarına sunduğu geri çekilme ile ilgili toplandıklarını aktaran Avcı, şunları söyledi:
“Biz sadece Yeni Diyarbakırspor’un aldığı bu kararın, Yeni Diyarbakırspor’un yaşadığı bu haksızlığın, sadece Yeni Diyarbakırspor şahsında değil, tüm kulüplere yapılmış bir haksızlık olduğunu, bölgesel düzeyinde tüm takımların çekilme hakkı saklı kalmak koşulu ile mücadeleye devam kararı aldık. Ama bu hakkımız saklı kalacaktır. Biz yapacağımız bu görüşmeyi, genel kurul süreçlerindeki federasyonun, liglerin oluşum biçimi ve özellikle hakemlerin atama biçimleri, deplasmanlarda yaşadığımız mevcut ırkçı, şoven yaklaşımların ve hakemlerin yanlı kararları devam ettiği noktada, sadece Yeni Diyarbakırspor değil, bölge takımlarının tümünün çekilerek, alternatif yapıları da önüne koymak koşulu ile bir ilke kararı aldığımızı ama bu hakkımızın da saklı kalmak kaydıyla şimdilik askıya aldığımız belirtiyoruz.”
"KULÜPLER BİRLİĞİ OLUŞTURMA KARARI ALDIK"
Toplantıda yürütme kurulu oluşturduklarını dile getiren Avcı, şöyle dedi:
“Bugün burada olan ve olmayan tüm takımlarla beraber, tüm kulüplerin birarada olabileceği, dönem dönem ortak tavır sergileyebileceği, sadece sorunlarla değil aynı zamanda talepleri iletebileceği bir kulüpler birliği oluşturma kararı aldık. Bu da önümüzdeki dönem yapacağımız hızlı bir çalışma ile sonuçlandırıp ortak tutum alacağımızı belirtiyoruz. Şunu belirtmek istiyoruz; spor, sporun dinamikleri ile yapılır. Öncelikle sporcular, sonra bunu gönül duygusu ile izleyen taraftarlar, destek veren yöneticilerden oluşan en önemli dinamiklerdir. Sporu sporculara, spor dinamiklerine bırakalım. Siyasetçiler elini ayağını çeksin. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere üzerine düşen bir konu olmamakla beraber, tutup cevap verme yarışının doğru bir tutum olduğunu düşünmüyoruz. Spor, sporun dinamikleri ile yapılır, bu alandan elini ayağını çeksinler. Çekileceksek, birlikte çekileceğiz. Bu hakkımız topluca saklı kalmak koşulu ile birazcık federasyonun ve diğer spor dinamiklerinin önümüzdeki dönem sergileyeceği tutum ve yaklaşımlara göre, bu kararlarımızı yeniden gözden geçirebiliriz. Biz aynı zamanda şöyle bir karar da aldık. Sadece bölge takımları ile sınırlı değil, Anadolu’daki diğer kulüplerle de ilişkiye geçip hakim, egemen sadece birkaç kulüp ile sınırlı bir yaklaşımı yıkıp, mağduriyet yaşayan tüm kulüplerin de bir araya gelebileceği etkili bir örgütsel mekanizma yeni bir dayanışma platformu da olabilir. Dönem dönem bu süreçte mesajları ile destek sunan takımlara aynı zamanda oluşturacağımız bu birlikte dahil çeşitli platformlarda birlikte yer alma girişimlerimiz devam etmektedir. Yani zannediyoruz, Ege’den de Marmara’dan da Karadeniz’den de birçok kentten de böyle yaklaşan, spora böyle bakan, ama mağduriyetler yaşayan birçok kulüp de bizimle birlikte davranacaktır. Aynı zamanda belirttiğimiz gibi birarada yaşamanın aracı olan spor kulüplerinin yeni oluşturacağı ortak mekanizma ile güçlü bir yapı olacağını düşünüyoruz.”