Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kolombiya’ya hareket etmeden önce Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
İlki 1995 yılında yapılan ziyaretin ardından ikinci ziyareti Cumhurbaşkanlığı seviyesinde gerçekleştireceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan, 3 ülkeye olan ziyaretlerinin Cumhurbaşkanlığı seviyesinde yapılan ilk ziyaret olduğunu kaydetti. Ziyaretlerini iade-i ziyaret olarak nitelendiren Erdoğan konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi;
"Ziyaretimiz sırasında bu 3 ülke ile mevcut iş birliğimizin hukuki zeminini daha da güçlendirecek çeşitli anlaşmaları imzalayacağız. Ziyaretimizde ticaretimizi artırmaya yönelik atılabilecek adımları, Meksika ve Kolombiya ile sürmekte olan serbest ticaret anlaşması müzakerelerini nasıl hızlandırabileceğimizi de değerlendireceğiz. Ayrıca Türk Hava Yolları’nın bölgeye doğrudan uçuş başlatmaya ilişkin devam eden görüşmeleri de gözden geçirme imkanı bulacağız.”
“BÖLGEDE TÜRK DİZİLERİNE İLGİ ARTIYOR”
“Ülke olarak üzerinde hassasiyetle durduğumuz konuların başında eğitim, kültür ve turizm alanlarında iş birliği geliyor” diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bölgede Türk kültürüne dizilerimize ilginin arttığını görüyoruz. Ziyaretim sırasında bizi, tarihimizi, kültürümüzü anlatan dizilerin İspanyolca’ya çevrilmesi konusunda bazı adımlar atacağız. Küba ziyaretimiz önemli bir döneme tekabül ediyor. ABD ile Küba arasında bazı adımların atıldığı yeni bir dönemim işaretlerinin verildiği bir süreç yaşanıyor. Küba’daki iş imkanlarının da artmasını bekliyoruz. Ziyaretimizde inşallah bir müjdemizi de açıklayacağız TİKA’nın ofisini Meksika’da açacağız. Bu bölgede 120 öğrenci lisans ön lisan ve doktora düzeyinde öğrenci Türkiye’de eğitim alıyor.”