BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Kar kalınlığının iki metreyi aştığı Kartalkaya'da bazı köy sakinleri, yolda kalan tatilcilerin araçlarına zincir takarak para kazanıyor.

Kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Kartalkaya Kayak Merkezi, yerli ve yabancı tatilcilerin ilgi odağı oldu.

Kar kalınlığının iki metreyi geçtiği kayak merkezine ulaşımı sağlayan karayolunda bekleyen bazı köy sakinleri, kar yağışını fırsata çevirdi. 

Traktör römorku ve yaptıkları derme çatma barakalarda kalan köylüler, yoldan çıkan tatilcilerin araçlarını traktörleriyle kurtarıyor.

Tatilcilerin zincirlerini 20 liraya takan köy sakinleri, kiralık zincirler için de günlük 60 lira alıyor. 

- Kar lastiği işlerini azalttı

Kındıra köyü sakinlerinden Kemal Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evli ve 2 çocuk sahibi olduğunu söyledi.

Kayak merkezi yolunda yaklaşık 20 yıldır araçlara zincir taktığını belirten Karakaya, "Günlük taktığım zincir sayısı yoğunluğa göre değişiyor. Günde 5 ile 20 arasında zincir takıyorum. Sezon iyi gidiyor ama kar lastiği bizi mahvetti. Tatilcilerin büyük kısmı araçlarına kar lastiği taktırdığı için bizim işler de azaldı" diye konuştu.

Karakaya, Kartalkaya yolu üzerinde zincir takanların Kındıra köyünde yaşadığını, hafta sonları yoğunluk nedeniyle yol güzergahında yaklaşık 20 kişinin, hafta içi ise 10 kişinin zincir taktığını anlattı.

Köy sakinlerinden Yusuf Konuk da yaklaşık 15 yıldır zincir taktığını kaydederek, "15 yıldır özel sektörde çalışıyorum ve kış aylarında yıllık izne ayrılarak burada zincir takıyorum. Burası kayak merkezine yakın bölge. Burada pek zincir taktıran olmuyor. Bazı günler hiç takmadığımız oluyor. Bazen de 7-8 tane birden takıyoruz. Sürücünün kendi zincirini 20 liradan takıyoruz. Günübirlik zincir ise kalitesine göre 40 ile 60 lira arasında değişiyor" ifadesini kullandı.

Geçen yıllara göre bu yılın daha verimli olduğunu aktaran Konuk, "Bu yıl çok kar yağdı. Yoğunluğun olduğu zamanlarda kar ve buzlanma nedeniyle otobüsler yolu kapatıyor. O zaman da küçük araçlar çıkmakta zorlanıyor. Biz de bu arada araçlara zincir takıyoruz. Kayarak kara saplanan araçları da traktörler yardımıyla kurtarıyoruz. Traktörle kurtarma fiyatları da 50 ile 100 lira arasında değişiyor" dedi.