Marmaris Ticaret Odası’nın sosyal projelerinden biri olan ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek “Marmaris Bal Evi 1. Gastronomi ve Kültür Şenliği” 5 Mayıs 2015 tarihinde Marmaris Bal Evinde gerçekleşecek.
Şenlik programı hakkında Marmaris Ticaret Odasında bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan MTO Başkanı Mehmet Baysal, 40 yıldır turizmden ekmek yenilen Marmaris turizminin çeşitlendirilmesinde, Marmaris Ticaret Odasının da değişik turizm çeşitlendirmelerine vermiş olduğu katkılar ve desteğinin devam ettiğini söyledi.Baysal konuşmasında şu ifadelere yer verdi:”Bilindiği gibi dünyada artık ülkelerin yarışı değil şehirlerin yarışı var. Ülkeler bulundukları coğrafyanın kültür ve gastronomisini ön plana taşımaktalar. Bizde Marmaris Ticaret Odası olarak bu yıl Hıdrellez şenliklerinde Marmarismizin Kültür ve Gastronomisini tanıtmak için Marmaris Bal Evinde, 5 Mayıs akşamı MTO olarak Esnaf Odası, GEMAD ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte Hıdrellez Kültür ve Gastronomi Şenliğini düzenleyeceğiz.Sürdürülebildiğini sağlarsak çok büyük faydasını göreceğiz. Marmaris’te seneye 5 tane restoranla anlaşacağız. Beş restoranda Marmaris’in yemekleri ikram edilecek. Her menüye artık bunları sokmayı hedefliyoruz. Müze Müdürlüğü ile Etnografik kitap hazırlığındayız. Temel hedefimiz, artık turiste Şiş Kebab değil, Kale, Barlar Sokağı ve yarım adaya ait gastronomi ve kültürel zenginliklerinin sunulması.
Öte yandan şenlikte yabancı konuklar için ilk defa gerçekleştirilecek olan simültane çeviri yapılacak. Hıdrelleze özel yapılan yemekler ile geleneksel Marmaris mutfağının dışında yöresel kültür ve sanat tanıtımının yapılacağı şenlik, ilk sene için 1 gün sürecek olup 3 yıl içinde 2 güne çıkartılması hedefleniyor.
MUĞLA GELENEKLERİ DE TANITILACAK
Protokolün yerel kıyafetlerle katılacağı şenlikte ayrıca yerel ürünlerin tanıtılacağı bir sergi dışında, köy düğünleri ve kına geceleri canlandırılacak, kilimler, oyalar ile kaybolan mesleklerden, el yapımı Marmaris sandaletleri ve süngercilik tanıtılacak. Marmaris Aşçılarının pişireceği Marmaris yemekleri ve tatlıları ziyaretçilerin damak zevkine sunulacak. Başta Keşkek, Sura, Marmaris Yedi Baharlısı, Ot Kavurma, Parmak Tatlısı şenliği lezzet şölenine çevirecek. Marmaris tarihi, kültürü ve lezzetlerinin yer aldığı Türkçe, İngilizce ve Rusça kitapçıklar katılımcılara dağıtılacak. Şenliğin önümüzdeki yıllarda 2 gün süreyle Halka açık olarak gerçekleştirilmesinin planlandığı bildirildi.