Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde engellilere özel poliklinik açıldı.
İpekyolu Kalkınma Ajansı’nın katkılarıyla yürütülen ‘Gülümsemenin Engeli Olmaz’ Proje kapsamında engelli vatandaşlara koruyucu ve tedavi edici ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilecek.
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Vali Yardımcıları Murat Süzen, Levent Öztin, Onur Kökçü, Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Erdoğan Öz, AK Parti İl Başkanı Seyfettin Bilen, çeşitli kurum ve kuruluş müdürleri ile sağlıkçılar katıldı.
Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş ve beraberinde davetliler açılış kurdelesını keserek, engelliler için yapılan özel polikliniği incelediler. Hastane Başhekimi Dt. Burhanettin Kömüroğlu tarafından davetlilere bilgi verildi.
Daha sonra Anadolu Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu’nun ağız ve diş bakımı yapıldı.
Açılışta konuşan Vali Mahmut Demirtaş, “Ülkemizde nüfusumuzun yaklaşık yüzde 10’u engelli. Adıyaman’da bu oran biraz daha yüksek. Yani bunun hesabını yaparsak 60 bin civarında engellimiz var. Bugün aslında engellileri görmenin, engellilerin farkına varmanın, gerçekten mutluluğunu yaşıyorum. Bu tesisin bütün Adıyamanlılarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Hastane Başhekimi Dt. Burhanettin Kömüroğlu ise proje ile ilgili bilgi vererek, “Proje kapsamında Adıyaman il merkezinde bulunan engelli bireyler tespit edilmiş ve yılda 2 defa ağız içi taramaları, flor vernik uygulamaları yapılmakta ve bu taramalara uygun tedavi planları oluşturulmakta engelli bireyler birebir ilgilenen kişiye ağız ve diş sağlığı eğitimleri verilmektedir. Proje kapsamındaki 300 engelli bireye elektrikli diş fırçası verilmekte olup, engelli bireyin bakıcısına nasıl diş fırçalayacağı konusunda eğitim verilmektedir. Bu tedavi planı doğrultusunda engelli bireyler merkezimize çağrılmakta ve genel anestezi altında gerekli tedavileri yapılmaktadır. Bu proje kapsamında 200 engelli birey olup, bu sayı her geçen gün artmaktadır. Unutulmamalıdır ki engelli olmak bir kader olabilir ancak; bu durum engellilerin yaşam kalitelerini arttırmamıza engel değildir” dedi.
Anadolu Engelliler Derneği Genel Başkanı Abidin Harputluoğlu ise, yetkililere böyle bir polikliniği hizmete açtıkları için teşekkür ederek, “Adıyaman’da böyle bir engelli polikliniğinin olması çok sevindirici bir şeydir. Ortopedik, görme engellilerin yanında en fazlada zihinsel engelli vatandaşların, down sendromlu engellilerimizin diş problemi vardır. Bundan dolayı ailelerimizin de duyarlı olmasını istiyoruz” dedi.