Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA), Norveç Dopingle Mücadele Kuruluşu (ADN) ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu (TDMK) arasında TDMK’nın temellerini sağlamlaştırmak ve dopingle mücadele programının geliştirilmesini ve hayata geçirilmesini amaçlayan işbirliği anlaşması imzalandı.
Norveç’te dopingle mücadeleden sorumlu kuruluş AND’nin Türkiye çapındaki tüm dopingle mücadele faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu kuruluş olan TDMK ile tecrübelerini paylaşacağı anlaşma Ankara HiltonSa’da imzalandı.
Norveç Dopingle Mücadele Kuruluşu Baş Danışmanı Rune Andersen, bilgi birikimlerini ve tecrübelerini paylaşarak diğer ülkelere destek vermekten ötürü gurur duyduklarını belirterek, “Türkiye ile işbirliği yapma ve Türkiye’deki Dopingle Mücadele Komisyonu ve dopingle mücadele yapılanmasının geliştirilmesine katkı sağlama fırsatından dolayı sevinçli ve müteşekkiriz” dedi.
WADA Eğitim ve Ulusal Dopingle Mücadele Kuruluşları İlişkilerinden Sorumlu Direktör Rob Koehler, dünya çapında sporda dopingle mücadeleyi bağımsız bir şekilde denetleyen kuruluş olarak WADA’nın, işbirliği yapmak isteyen ülkeler ve bölgelerde dopingle mücadele kapasitesinin geliştirilmesi için ortaklıklar kurulmasına son derece destek vermekte olduğunu dile getirdi.
"TÜRKİYE KÖKLÜ SPOR GEÇMİŞİNE SAHİP"
Koehler, bu bağlamda AND’nin uzmanlığını dünyanın çeşitli bölgelerindeki diğer Ulusal Dopingle Mücadele Kuruluşları’yla paylaşmasından dolayı memnun olduklarını ifade ederek, Türkiye’nin köklü spor geçmişi olan bir ülke olduğunu ve bu üç yıllık işbirliği anlaşmasında rol almayı sabırsızlıkla beklediklerini kaydetti.
Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner, AND ve WADA’yı Türkiye’de görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Bu işbirliğinin dopingle mücadele stratejilerimizi geliştirmek üzere bize destek olmasını, Türkiye’deki dopingle mücadele yapılanmasının uluslararası standartlarla uyumluluğunun sağlanmasını ve temiz sporcuların haklarının korunmasına katkılarını sabırsızlıkla bekliyoruz. Projenin ilerleyen aşamalarında yakın coğrafyamızda bulunan diğer ülkelerin dopingle mücadele çalışmalarına da destek vermeyi planlamaktayız” diye konuştu.