Bir dizi temaslar için Samsun’a gelen Güney Afrika’nın Ankara Büyükelçisi Vika M. Khumalo, Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun’u ziyaret etti.
Haber Medya Grubu’nun Kılıçdede Mahallesi Borkonut Niş’teki yeni çalışma ofislerini gezen Khumalo şaşkınlığını "Samsun ölçeğindeki bir kente göre, bu kadar büyük bir medya grubuyla karşılaşacağımı düşünmüyordum" sözleriyle ifade etti.
Güney Afrika’nın Ankara Büyükelçisi Vika M. Khumalo’ya Borsan Grup ve Haber Medya Grup hakkında bilgi veren Haber Medya Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Necdet Uzun, "Borsan Grup’a bağlı bir yayın kuruluşuz. Borsan Grup günümüzde birçok alanda faaliyet vermekte. Bu ziyareti organize eden Samsun TSO’nun da bildiği gibi, sivil toplum kuruluşlarına ve yayın ilkelerine önem veriyoruz. Haber Medya Grubu yayın hayatına Haber Gazetesi’yle başladı. Daha sonra Haber Radyo, Haber Hayat Dergisi ve 2 yıl öncede bünyesine kattığı HaberAKS TV ile büyüyerek yoluna devam ediyor. Haber Gazetesi, Türkiye’nin en büyük 3’üncü bölge gazetesi. Samsun, Amasya, Sinop, Ordu il ve ilçelerinde dağıtım yapılmakta. Şu anda Türkiye’de böylesine bir konsepte bir medya kuruluşu yok. Medya alanında yayın hayatımıza başladığımız 10 yıllık süreçte çok önemli ödüller aldık. Doğru, tarafsız, yayıncılık ilkesiyle halkın beğenisini kazandık" dedi.
"AMACIMIZ TİCARETİ GELİŞTİRMEK"
Büyükelçisi Khumalo ise Uzun’a verdiği bilgiler için teşekkür ederek "Anladığım kadarıyla çok yönlü bir firmanız var. Sadece Türkiye’de değil diğer ülkelerle de ticari ilişki içerisindesiniz. Ben de basının oldukça özgür ve bağımsız olduğu bir ülkeden geliyorum. Bunun önemini ve değerini çok iyi bilirim. Türkiye’de de basın özgürlü olduğunu düşünüyorum. Samsun’a ziyaretimizin iki nedeni vardı. Birincisi Güney Afrika ve Samsun arasındaki politik ilişkileri geliştirmek. İkincisi ise ticareti geliştirmek. Bununla ilgilide Samsun TSO ile fikir alışverişi yaptık. İki ülke arasındaki politik ilişkiler çok iyi ve bu ilişkileri geliştirmek için de elimizden geleni yapacağız. Türkiye’nin Sayın Cumhurbaşkanı ve Başbakanı daha önceden Afrika’da bulundular. Bu ziyaretleri sayesinde Güney Afrika’nın politik yapısını anlamış oldular. İki ülke arasındaki yatırım ve ticaret bölümüne gelince, aslında iki ülkenin potansiyeli yüksek olması gerekirken sadece 2 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Samsun TSO bize çok yardımcı oldu. Zaten TSO yöneticileri ve üyeleri ile iki ülke arasındaki karma ekonomik komisyonunun toplanması adına da görüşmeler yaptık. Bu iki komisyon ticaret hacminin gelişmesine olanak sağlayabilir" diye konuştu.
"BU KADARINI BEKLEMİYORDUM"
Türkiye’nin çok güçlü bir ülke olduğunu söyleyen Büyükelçisi Khumalo, "Güney Afrika, Türkiye’nin bu gücünden yararlanabilir. Yaptığımız ziyaretlerden örnek alarak Güney Afrika’da neler yapabileceğimize bakıyoruz. Bu bağlamda karma ekonomik toplantı ile ilgili Türkiye’den bir delegenin Güney Afrika’ya giderek belirlediğimiz sektörlerle ilgili neler yapabiliriz diye görüşmeliyiz. Biz de, basın olarak Samsun’dan orada sizi görmeyi isteriz. Lütfen Başbakan ve Cumhurbaşkanıyla gelin. Aynı zamanda medya sektöründe ne gibi bir değişiklik yapılabileceğini görmüş olursunuz. Samsun’da bu kadar büyük bir medya gurubuyla karşılaşacağımı düşünmüyordum" ifadelerini kullandı.
Necdet Uzun, konuk Büyükelçi Vika M. Khumalo’ya Borsan Grub’un 30. kuruluş yıl dönümü anısına hazırlanan fincan takımını hediye etti.