ÇORUM (AA) - Çeşitli yaban hayvanlarının doğal ortama uyum sağlayabilmeleri ve hayvanların tanıtımlarının yapılabilmesi amacıyla Çorum'da kurulan Türkiye'nin ilk fauna tanıtım alanına 3 yaban geyiği bırakıldı.  

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca Çorum-Samsun karayolunun 7'nci kilometresi civarındaki Sıklık mevkisinde oluşturulan Sıklık Tabiat Parkı içerisinde yer alan fauna tanıtım alanı, yaban hayatına uyum sağlamaya çalışan hayvanları yakından görme fırsatı sunuyor. 

Yaklaşık iki yıl önce hizmete açılan ve içerisinde Artvin'de yaşayan 9 yaşındaki Melek Kayadibi'nin 2 aylıkken bulduğu ve 15 ay boyunca besleyip büyüttüğü yaban keçisi "Çarli"nin de yer aldığı fauna tanıtım alanındaki hayvan popülasyonu her geçen gün artıyor. Yaklaşık 50 dönüm büyüklüğe sahip ve içerisinde 5 kızıl geyik, 6 ceylan, 15 karaca, 3 yaban keçisi ve 2 yaban koyunu bulunan fauna tanıtım alanının son konukları ise Samsun'dan getirilen 3 kızıl geyik oldu. 

Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğünün talebi üzerine Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki Kunduz Geyik Üretme İstasyonu'ndan temin edilen geyikler, kafesler içerisinde kamyonla Sıklık'taki fauna tanıtım alanına getirildi. Orman ve Su İşleri İl Müdürü Mahmut Temel ile veteriner hekim nezaretinde fauna tanıtım alanına bırakılan geyikler, kısa sürede ağaçlık alana giderek gözden kayboldu. 

 - Yaban hayatına uyum sağlayan hayvanlar doğal ortama bırakılacak

Orman ve Su İşleri İl Müdürü Temel, basın mensuplarına, fauna tanıtım alanındaki yaban hayvanlarının sayısının gün geçtikçe arttığını belirterek, burada doğum yapan hayvanların yanı sıra diğer illerden de alana hayvan takviyesi yaptıklarını söyledi.

Kısa bir süre önce Samsun ve Ordu'dan 3 karaca getirildiğini, bugün de Samsun'dan 3 yaban geyiği alındığını ifade eden Temel, "Buraya getirdiğimiz yeni hayvanlarla hem yaban geyikleri arasında kan değişimini sağlamış oluyoruz hem de fauna tanıtım alanındaki geyik popülasyonunu artırıyoruz" dedi.

Fauna tanıtım alanın büyütülmesiyle ilgili çalışmaların da devam ettiğini dile getiren Temel, şöyle konuştu:

"Buranın yaklaşık 4 katı büyüklüğünde bir alanın yapılması için proje çalışması devam ediyor. Ayrıca hayvan türleri ile hayvan sayısını da artıracağız. Burada yabani ortama alışan hayvanları da bir süre sonra doğal ortama bırakacağız. Burası bir nevi rehabilitasyon merkezi gibi olacak. Hayvanlar yavruyken yakalanıp insanlara alışmış olan hayvanların yabani ortama alışması için bir alandır."