Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nde çalışan madencileri ziyaret ederek yeni yıllarını kutladı.
GMİS Karadon Şube Başkanı Neşat Cebeci, Şube Mali Sekreteri Seyfi Özkaynak’ın da hazır bulunduğu ziyaret bugün gerçekleşti. 24-08 vardiyasında ocaktan çıkan ve 08-16 vardiyasında ocağa girecek işçilere işletme binası önünde konuşan Alabaş, sendikanın seçim süreci hakkında bilgi verdi ve maden işçilerinin yeni yılını kutladı. Alabaş, Torba Yasada yer alan ve TBMM’de 6 Ocak 2015 tarihinde görüşülecek olan kömür madenciliği ile ilgili Yasa Tasarısı hakkında bilgiler vererek, “Değerli madenci kardeşlerim öncelikle şahsım ve Genel Maden İşçileri sendikası adına hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. İşten çıkan arkadaşlara geçmiş olsun, işe gidecek arkadaşlara da kazasız belasız hayırlı çalışmalar diliyorum.
Sektör olarak, madenciler olarak zor bir yılı geride bıraktık. Başta Soma ve Ermenek kazası olmak üzere iş kazalarında, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden tüm madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, geride kalan kederli ailelerine ve madenci camiamıza başsağlığı diliyorum. Allah böyle kazaları, böyle acıları bize bir daha yaşatmasın” dedi.
“O GÜN NE DEDİYSEK, BUGÜN DE AYNI ŞEYLERİ SÖYLÜYORUZ”
13 Mayıs’ta yaşanan Soma kazasından sonra 30 Mayıs’ta mecliste torba yasanın gündeme geldiğini ifade eden Alabaş, “4 Haziran’da da görüşmeler başladı ve 12 Eylül tarihinde de yasa Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Torba yasada kazanımlarımız vardı. Bunlardan özellikle sizlerin merakla beklediği 2 asgari ücret konusu ve hafta sonu tatilinin 2 gün olma konusu. Biz o yasa yürürlüğe girdikten sonra işyerlerimizi ziyaret ederek bu konudaki bilgilendirmeler yapmıştık. ‘Bunlar niye gerçekleşmedi’ diyerek bunları seçim malzemesi yapmak isteyen arkadaşlarımız var. Biz dün, o gün ne dediysek bugün de aynı şeyi söylüyoruz. Yarın da aynı şeyi söylemeye devam edeceğiz. 2 asgari ücretle ilgili konu bildiğiniz gibi mahkemelik. Biz Torba Yasa ile ilgili konuları bu arada açıklamadan önce, ilgili kurumlar olan; başta Çalışma Bakanlığı Müsteşarı ve Çalışma Genel Müdürü, Türk-İş’in uzmanları, Kamu İş’in eski Genel Sekreteri olmak üzere Kamu-İş’in yetkilileri ve Türkiye Maden-İş Sendikası’nın uzmanlarıyla günlerce tartıştık. Ve yasal düzenlemenin bizim anlattığımız şekilde olduğuna karar verdik. Nitekim yaptığımız son toplantıda da, sayın Çalışma Bakanı, Türkiye de bir asgari ücret olduğunu bundan sonra da 1 asgari ücret daha ilave edildiğini, yani linyit ve taşkömürü madenciliğinde yeraltında çalışan maden işçileri için ikinci bir asgari ücret oluşturulduğunu ve bunun taban ücreti olduğunu açıkladı. Konuyu mahkemeye taşıdık. Eğer yasal düzenleme yapılmazsa veya Meclis çıkar ortaya, “Biz bu 12 Eylül’de yapılan yasadan vazgeçtik, bunu başka şekilde anlıyoruz” demediği müddetçe bizim ücretlerimizi üstüne basa basa söylüyorum ki ödeyecekler. Bizim bunun ile ilgili zerre kadar tereddüdümüz yok, sizlerin de olmasın. 12 Eylül tarihinden itibaren de düşük ücretli arkadaşlarımız yevmiyelerinin farklarını alacaklar” diye konuştu.
ÇALIŞMA SAATLERİ
Çalışma saatleri hakkında bilgi veren Eyüp Alabaş, “Bildiğiniz gibi çalışma saatleri ile ilgili düzenleme TBMM’ye geldiğinde çalışma saatleri 6 saat, haftada 36 saat olarak geçmişti. O yasal düzenlemenin de anlamı şu idi. Yani 4 vardiya çalışma sistemine geçilmesi gerekiyordu. 14 Haziran 2014 tarihinde Bursa Milletvekilinin verdiği bir önerge ile sadece yeraltı çalışmaları günlük 6 saat, haftalık 36 saat olarak değiştirildi. Ama İş kanuna göre haftalık çalışma saati de 45 saat olarak kaldı. Biz bunun uygulamasının mümkün olmadığını ve bunun en doğru uygulama şeklinin günlük 7.5 saat, haftalık 37.5 saat şeklinde uygulamasının en uygun şekil olacağını başta Sayın Çalışma Bakanı, muhalefet partilerinin grup başkan vekilleri ve tüm ilgili birimlere anlattık. Bunun ile ilgili yasal düzenleme Aralık ayı başında meclise verildi. Bütçe görüşmeleri nedeniyle görüşmeler Aile Sağlık ve Sosyal İlişkiler Komisyonu’nda 6 Ocak 2015 tarihinde başlayacak. Yasa teklifi hükümet teklifi olarak verildi. Teklifin altında başta Sayın Başbakan olmak üzere tüm bakanların imzası var. Hükümet bu teklifini geri çekmedi, aksine bir durum da olmadı. Hiç endişeniz olmasın. Ve en son olarak Sayın Cumhurbaşkanı 29 Aralık 2014 tarihinde Türk-İş’e ziyarete geldiğinde, Türk-İş Başkanı bizim adımıza, maden işçileri adına, Genel Maden İşçileri Sendikası adına, maden işçilerinin yılda 50 gün daha dışarıda güneş yüzü görmek istediklerini ifade ettiğinde, Sayın Cumhurbaşkanı’nın, Sayın Çalışma Bakanı Faruk Çelik’e, ‘2 asgari ücret ve çalışma saatleri konusunu hallet’ talimatı verdiğini Sayın Türk-İş Başkanımız bize bildirdi. 6 Ocak 2015 tarihinde görüşmeler başladığında maden işçileri adına, sizler adına meclis komisyonunda olacağım. 15 Ocak 2015 tarihine kadar da yasa tasarısı meclise gelmiş olacak. Bu iki konun sizlerin bilmesini istedim” şeklinde konuştu.