Bitlis’in ücra köylerinde eğitim hizmeti veren öğretmenler, tüm zorluklara ve engellere karşı köylü çocukların eğitimden geri kalmaması için mücadele veriyor. Fedakar öğretmenler, zorlukları sevgi diliyle aştıklarını belirtiyor.
İstanbul’da sevdiklerini geride bırakarak Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Yumurtatepe köyüne gelen Senan Güzel, tüm zorluklara rağmen öğrencilerine sağladığı eğitim olanaklarıyla büyük takdir topluyor. Kendi çocuklarından ayırmadığı öğrencilerine hem anne hem de baba şefkati gösteren Senan öğretmen, öğretmenlik mesleğinin fedakarlık gerektirdiğini, kendisinin ise bu fedakarlığı isteyerek yerine getirdiğini anlatıyor. Gerek köy şartları ve gerekse yaşam koşulları ve çetin geçen kış şartlarıyla ilk defa Tatvan’da karşılaşan Senan öğretmen, tüm zorluklara göğüs gererek, mesleğinin gereğini yerine getirmenin gururunu yaşıyor. İstanbul gibi metropol bir ilden Tatvan’ın Yumurtatepe köyüne atanan ve görevinde henüz ikinci yılını dolduran Senan öğretmen, çektikleri onlarca zorluklara rağmen öğrencilerinin öğrenme hevesinin kendilerini mutlu etmeye yettiğini ifade ediyor. Meslek aşkıyla tüm zorlukları göğüsleyerek öğrencilerinin iyi birer birey olması için çabalayan Senan öğretmen, meslektaşlarına mesleğe doğunun ücra bir köyünden başlamalarını tavsiye ediyor.
Mesleğe ilk olarak Muş’un Bulanık ilçesinde başlayan ve sonrasında Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Yumurtatepe köyüne atanan 1. sınıf öğretmeni Senan Güzel, "Bizim için ülkenin her yeri aynıdır. Mesleğimiz fedakarlık gerektiriyor. Biz de bu gün bu fedakarlığı yapmak için buradayız. Doğuda çalışmak benim için bir ayrıcalık. Buradaki çocukların varlığı, sevecenliği ve içtenliği bizi buraya bağlıyor. Bu köye İstanbul’dan geldiğim için ilk etapta çok zorluklar yaşadım. Büyükşehirde büyümüş biri olarak köyde yaşamaya başlamak bana zor geldi. Her şeye rağmen mesleğimizi severek yapıyoruz. İşimizi sevince zorlukları da azalıyor" dedi.
"İLETİŞİM DİLİMİZ ’SEVGİ’ DİLİ OLDU"
Meslektaşlarına seslenerek tavsiyelerde bulunan Güzel, "Meslektaşlarıma tavsiyem; gelsinler mutlaka doğuda çalışsınlar. Bu sevgiye muhtaç çocukların o güzel gözlerini fark etsinler. Gerçekten bu mesleği seviyorsak, buraları biz kalkındıracağız, öğrencilerimizi iyi yere biz getireceğiz. Yani buraya gelmekten çekinmesinler. Çünkü ilk etapta zorlukları oluyor ama ben İstanbul’dan geldim. Yani Türkiye’nin neredeyse en batısından en doğusuna geldim. Ben Kürtçeyi bilmiyordum bazı öğrencilerim de Türkçe bilmiyordu. Bizim iletişim dilimiz sevgi dili oldu. Burası bizim memleketimiz. Her yer bizim sonuçta. Bu çocuklar da bizim. Çocuklarımızın bir yere gelmesini istiyorsak, hepimiz fedakar olmalıyız" diyerek duygularını ifade etti.
Senan öğretmenin öğrencileri ise öğretmenlerine olan sevgilerini hep bir ağızdan “Öğretmenim Öğretmenler Günün kutlu olsun” diyerek dile getirdiler.