Elazığ Belediyesi’nde çalışan 221 işçi için belediye ile sendika arasında toplu iş sözleşmesi imzalandı.
Elazığ Belediyesi Kültür Merkezi’nde Hizmet İş Sendikası ile Elazığ Belediyesi arasında toplu iş sözleşmesi töreni düzenlendi. Törene Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı Kazım Cavlı, Belediye Başkan yardımcıları ve işçiler katıldı.
Hizmet-İş sendikası ile Elazığ Belediyesi arasında toplu iş sözleşmenin neticesine vardıklarını belirten Hizmet-İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı Kazım Cavlı, "2 aydan beri görüşmeler yapıyoruz. En son Belediye Başkanı Yanılmaz noktayı koydu. Başkanımız, diğer komisyon üyelerine göre daha cömert davrandı. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum" dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan da, "Başkanımızla bizim çok eski hukukumuz var. Bu uzun hukuk içerisinde de geriye baktığımız da bir sorun yaşamamışız. Zaman zaman karşıya geldiğimiz de bile, işçi iş veren ilişkilerde bize karşı uyumlu olumlu son derece iyi niyetli yaklaşan dostumuz. Başkanımızla başlarken, rahmetli Hamza Yanılmaz’ı anmadan geçemeyeceğim. Bizler onun için ikinci adresiydik. Onu rahmetle anıyorum" diye konuştu.
"İYİ BİR TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İMZALADIK"
Toplu iş sözleşmesinin medeni seviyede yapıldığını anlatan Arslan, "Kolay değil, bu yeni yönetimin ilk toplu sözleşmesidir. Bu alanda hem kendilerini geliştirmiş oldular, hemde belediyemizin şartlarını dikkate alan bir toplu sözleşmeyi çıkartmak için çaba sarf etmişler. Tabiki işçiler açısından meseleye toplu sözleşmenin elde edilen rakamlarıyla bakarsak, eksik bakmış oluruz. İyi bir toplum iş sözleşmesinin tanımını biz daha geniş yönüyle bakarız. Ona iyi sözleşme diyeceksek birincisi, işimizi geleceğimizi, ekmeğimizi, aşımızı güvence altına alıyor muyuz, bir toplu iş sözleşmesinde ücretlerimizi gününde zamanında alabiliyor muyuz, iş yerinde kaos, kavga yerine iş barışını sağlayabiliyor muyuz, iş güvencemiz, ücretlerin zamanında ödenmesi ve iş yeri barışı en az toplu iş sözleşmemizin ücret zammı kadar önemlidir. Çünkü işimizi kaybetmemizin aslında geleceğimizi kaybetmekle eş olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.
Sözleşme ile işçilerin yüzde 7 zam aldıklarını, kıdem zamlarını koyduklarında bu rakamın yüzde 10’lara tekabül ettiğini kaydeden Arslan, "Bu iyi bir toplu iş sözleşmesidir. Deminki şartları da üst üste koyduğunuz zaman iş güvencesi probleminiz yok, bir çatışma yok, ücretlerinizde gününde ödeniyor. İşçiler açısından bir sorun görünmüyor. İyi bir toplu iş sözleşmesidir. Resimdeki yerimiz Türkiye genelinde iyi görünüyor. Keşke diğer arkadaşları da bu noktaya taşıyabilsek" dedi.
"MUTLULUK VE PAYLAŞMAK BÖYLE BİR ŞEYDİR"
Yeni bir toplu iş sözleşmesinin keyfini ve mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, "Mutluluk iki taraflı olunca bir anlam ifade ediyor. Tek taraflı mutluluk, mutluluk değil. Biz şuna inanıyoruz. Bizler birbirimizin acılarını paylaştıkça acılarımız azalır. Bir birimizin mutluluklarını paylaştıkça, mutluluk artar. Bu kümülatif kat sayı oranıyla artar. Artarken de kimseden bir şey çıkmaz. Mutluluk ve paylaşmak böyle bir şeydir. Bunun için siz değerli kardeşlerimizle, bu mutluluğu paylaşmaktan keyif alıyorum. Elbette Elazığ Belediyesi’nde çalışan bütün personelin mutluluğu, huzuru, aile mutluluğu bizim olmazsa olmazımızdır. Sağlığı ise onu ne kadar ilgilendiriyorsa, bizi ondan daha fazla ilgilendirdiğinin bilinci içerisinde hareket ettiğimizi bilmenizi isterim. Bir işçi kardeşimizin, parmağından bir damla kanın düşmesine müsade etmeyeceğiz, bütün tedbirleri alacağız" ifadelerini kullandı.
"PERSONEL MAAŞ ALMADAN, MÜCAHİT YANILMAZ MAAŞ ALMADI, ALMAYACAKTIR"
Kendilerinin bu toplu iş sözleşmesine oturduklarında iki taraf olmadıklarını, bir taraf olduklarını belirten Başkan Yanılmaz, şöyle konuştu:
"Hep birlikteyiz. Hep birlikte bir gücüz, çözüm ortağıyız. Birimiz şu tarafta, birimiz bu tarafta değiliz. Hepimiz masanın üzerindeyiz. Aynı istikamette yürüyen insanlarız. Bu istikameti en doğru şekilde ortaya koyan insanlarız. Şunun bilinmesini istiyorum. Kendime aday olduktan sonra belirlediğim en önemli hedeflerden birisidir.Belediyede çalışan bütün personel maaşını almadıkça, Mücahit Yanılmaz buradan maaş almayacaktır. Ay sonu geldiğinde ben kendi maaşımı alayımda öteki ne olursa olsun demeyeceğiz, demedik. Bundan sonra da bu aynen böyle devam edecek."
Konuşmaların ardından HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ve Hizmet-İş Sendikası Elazığ Şube Başkanı Kazım Cavlı, belediyede çalışan 221 işçinin haklarını içeren iş sözleşmesini imzaladı.
Toplu iş sözleşme töreni, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.