Kosova’da geçtiğimiz günlerde Makedon polisi ise silahlı bir grup arasında çıkan çatışma sırasında Kosovalı Arnavutların öldürülmesi ve bazılarının da tutuklanması protesto edildi.
Makedonya’nın kuzeyindeki Kumanova şehrinde geçtiğimiz günlerde Makedon Polisi ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (UÇK) mensubu olduğu iddia edilen silahlı grup arasında çıkan silahlı çatışmada, silahlı grup mensupları olduğu iddia edilen Kosovalı Arnavutların öldürülmesi ve bir kaçının Makedon polisi tarafından tutuklanması protesto edildi. Kumanova’da öldürülen ve tutuklanan kişilerin yakınları Priştine’de protesto gösterisi düzenledi. Kosova Başbakanlığı yakınlığındaki Ulusal Tiyatro binası önünde toplanan yüzlerce gösterici, aşırı milliyetçi olarak tanımadıkları Makedonya Hükümeti ve polisini kınadı. Arnavut bayrakları ile Makedon Hükümeti karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, Kumanova’da yaşanan olaylar hakkında Kosova Hükümeti’nin bilgi vermesi ve çatışmada ölen Kosovalıların cesetlerinin geri gönderilmesini talep etti.
Kumanova çatışmasında polis tarafından öldürülen ve “Komandant Juniku” lakabıyla tanınan Demë Shehu’nun kardeşi Selvije Shehu, 12 gündür hiçbir haber alamadıklarını, öldürülen kardeşinin cesedinin halen Kosova’ya gönderilmemesi sebebiyle öfkeli olduğunu dile getirdi. Shehu, Kosova yetkililerini de olay karşısında sessiz kalmasını eleştirdi.
“Komandant Nato” lakabıyla tanınan ve Kumanova’da öldürülen Mirsad Ndrecaj’ın kardeşi Ylber Ndrecaj, kendi vatandaşlarına ilgi göstermeyen Kosova hükümetini suçlayarak, ”Kosova Hükümeti Kumanova’da yaşananlar hakkında bilgi vermiyor. Ayrıca öldürülen Kosovalıların geri gönderilmesi için girişimde bulunmuyor. Hükümetin umursamazlığı kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Kumanova çatışmasında yer alan kişilerin yakınları tarafından protesto sırasında yapılan konuşmalarda, Kosova Hükümeti’nin ölen Kosovalıları terörist olarak tanınması kınandı. Ölenlerin, Arnavutların hakları için canlarını feda ettiklerini kaydeden konuşmacılar, “Onlar terörist değil, Makedonya’da ve her yerde Arnavutların haklarını savunan şehitlerdir” ifadesini kullandılar. Yapılan konuşmaların ardından protesto gösterisi olaysız bitti.
Kumanova’da 9 Mayıs tarihinde Makedon polisinin, çoğunluğu Kosovalı Arnavutlardan ibaret silahlı bir gruba karşı düzenlediği operasyon sırasında çıkan çatışmada 8 polis ve 14 silahlı grup mensubu hayatını kaybetmişti.