Türkiye’nin farklı illerinden konusunun uzmanı ortopedistler Memorial Şişli Hastanesi’nde düzenlenen ‘4. Ortopedi Günleri’nde’ bir araya geldi. Bu yıl 4.’sü düzenlenen ortopedi günlerine, ABD’nin ünlü Ortopedi Uzmanı Luis Scheker, Prof. Dr. Tomas Kiefhaber, Dr. Tuna Özyürekoğlu, Prof. Dr. Mehmet Alp, Doç. Dr. Yalın Dirik de katıldı. Ortopedi günlerine katılan, alanında uzman ortopedistler ve doktorlar, protezler ve ortopedi konularında deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
Ortopedi Uzmanı Dr. Luis Scheker organizasyon kapsamında kendi geliştirdiği el protezini, ilk kez Türkiye’de bir ameliyatta uyguladı. Hastaların ihtiyaçlarından dolayı böyle bir protez geliştirdiğini söyleyen Dr. Luis Scheker, ”Protezin ilk dizaynını 1997 yılında yaptık, 2005 yılından beri de dünyanın bir çok yerinde bu geliştirdiğimiz protez kullanılıyor. Bu protez ile hastalar günlük yaşamlarını sürdürebiliyorlar, en önemlisi yük kaldırabiliyorlar” dedi.
Memorial Şişli Hastanesi’nde düzenlenen 4.Ortopedi Günleri’nde yaptığı açıklamada Dr.Luis Scheker’in geliştirdiği el protezinin hastalara çok önemli faydalar sağladığını belirten Dr. Tuna Özyürekoğlu ise şu sözleri ifade etti: “Ön kolda el bileğinde dönme hareketini yapan bir eklemi bu protez ile çalışır hale getiren bir ameliyatı yapacağız. Bu ameliyat Türkiye’de ilk defa yapılacak. Dr. Luis Scheker’in ortaya çıkardığı bu protez şu anda Türkiye’de bulunmuyor, umarım yakın gelecekte Türkiye’ye de bu protezi ithal edeceğiz. Bu protez yük kaldıramayan, kolunu döndüremeyen insanlara bir umut olacak”.
Memorial Ortopedi Günleri’nin bu yıl 4.’sünü düzenlemekte olduklarını belirten Prof. Dr. Mehmet Alp de, “Her yıl ortopedinin çeşitli konularına değiniyoruz. Yurt içi ve yurt dışından doktorlarla istişareler yapıyoruz. Bu sene seçtiğimiz konu ise el bileği bölgesinde ki yaralanmalarda protez uygulamaları. El bileği bölgesinde ki eklemlerde oluşan rahatsızlıklarda, hastalara direk bir uygulama yapılamadığından dolayı hastalar ancak protezle tedavi edilebiliyor. Bu sene ABD’den Luis Scheker isimli meslektaşımızı davet ettik şu ana kadar Türkiye’de yapılmamış bir protez uygulaması yapılacak. Ön kolun alt ekleminin bozulmuş kısmı değiştirilip yerine protez konulacak. Böylece bu protez ameliyatı ile hastalarımızın ameliyattan sonra tekrar işine dönme şansı olacaktır” sözlerini ifade etti.
El bileğine yapılacak protez ameliyatın sonrasında, diğer tedavi tekniklerine göre ameliyat sonrasında kas güçlerinde daha etkin ve daha güçlü bir el bileğinin sağlanabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Yalın Dirik ise “Diğer ameliyatlarda sakatlık ve hareket kısıtlılığı olma riski daha yüksekti, Dr. Luis Scheker’in bulduğu el bileği protezi ameliyatında bu riskler oluşmayacak” diye konuştu.