Zonguldak’ın Ereğli İlçe Belediyesi’nin 2015 yılı Mayıs ayı ilk toplantısında, asfalt talebi meclisin çoğunluğu tarafından reddedilen esnaflar salonu terk edip, tepki gösterdi. Sanayi esnaflarının ardından meclis salonuna gelen taksiciler ise “Burada 1 lira için cinayet işlendi” diyerek sorunlarının çözülmesini istedi.
Kdz. Ereğli Belediyesi’nin 2015 yılı Mayıs olağan meclis toplantısının ilk oturumu Atatürk Kültür Merkezi meclis salonunda yoğun tartışmalar arasında yapıldı. Cumhuriyet Halk Partisi grup sözcüsü Özkan Özyağcı’nın yaklaşık 100 kadar esnafın bulunduğu Belen Sanayi Sitesi’ne asfalt dökülmesi için meclis kararı alınması talebinin yer aldığı önerge sert tartışmalara yol açtı.
CHP VE AK PARTİ’LİLER ARASINDA “ASFALT” TARTIŞMASI
CHP’li Belediye Meclis üyesi Cumhur Nalcı, Belen Sanayi Sitesi esnafının yollarının bozuk olması nedeniyle çok zor durumda olduğunu, belediyenin 2015 yılı asfalt programında yer almadığı için böyle bir önerge verdiklerini söyledi. Belediye Başkanı Hüseyin Uysal ise önergeye karşı çıkarak böyle bir şey için meclis kararı alınmasına gerek olmadığını söyledi. Uysal’ın ardından söz almak isteyen Özyağcı, “Arkadaşımız sizin talimatınız olmadan mikrofon veremiyor” dedi. Özyağcı burada yaptığı konuşmada, “Dersiniz ki ‘ben 2015 yılında 100 bin ton asfalt dökeceğim’ tamam, bunun 20 bin tonunu oraya dökeceksiniz demektir. Ama 15 bin ton asfaltı 31 mahalleye dökeceğim derseniz, o zaman Belen Sanayisi’ne hiçbir şey yapılmayacak anlamına gelir. Çünkü sadece Belen Sanayisi’nin içi 15 bin ton civarında asfalt gerektiriyor. Dersiniz ki ‘Belen Sanayisi’ne 30 bin tonda olsa asfalt dökeceğim’ başımızın üstünde yeriniz var” dedi.
Özyağcı’nın ardından söz alan AK Parti grup sözcüsü ve Belediye Başkan Yardımcısı Nazım Erdoğan yasal olarak asfalt dökülmesi için meclisin karar alamayacağını ve meclisin böyle bir görevi olmadığını söyledi. Erdoğan konuşmasında, 2013 yılında görevde olan belediye yönetimini Belen Sanayi Sitesi’ndeki karı temizlememekle suçladı.
ASFALT ÖNERGESİ REDDEDİLİNCE ESNAFLAR SALONU TERK ETTİ
Tartışma devam ederken, yapılan oylamada CHP’li 13 meclis üyesinin 13 kabul oyuna karşılık, AK Parti’nin 16 ret oyu ile Belen Sanayi Sitesi’ne asfalt dökülmesi önergesi kabul edilmedi. Salonda bulunan ve alınan karara tepki gösteren Belen Sanayi Sitesi esnafları ‘Seçim dönemi yine gelirsiniz’ dedi. Belen Sanayi Sitesi esnafları meclis salonunu terk ederek alınan kararı protesto etti. Meclis sıralarında oturan ve AK Parti’li olduğunu söyleyen esnaflardan Suat Bekar, hizmet konusunda halen iktidar-muhalefet kavgası yapılmasına üzüldüğünü söyledi. Bekar, "Ben bir iktidar partisi mensubu olarak konuşuyorum. Burada görüyorum ki hala daha muhalefet-iktidar kavgası yapılıyor. Oylamaya sunuyorsunuz. Muhalefet az geliyor. Önerimiz alınmıyor. Daha farklı değinebilirdiniz bu konuya. Ben de teşekkür ederim Suat Bekar olarak" diye konuştu.
Bu sırada AK Parti’li Belediye Meclis üyelerinden Mehmet Erdoğan "O zaman CHP’ye değil belediyeye gelseydiniz. Oradan değil buradan çıkıyor bu karar" derken, AK Parti’li Belediye Meclis Üyesi Halil Bozkuş da "Buraya siyaset yapmaya gelmişsiniz" diyerek tepki gösterdi.
BAŞKAN UYSAL: “HER TARAFA ASFALT DÖKECEĞİZ”
Protestolar üzerine Belediye Başkanı Uysal, sadece Belen Sanayi Sitesi’ne değil ilçenin 31 mahallesine de asfalt dökeceklerini ve sorunları çözeceklerini söyledi. Uysal, “Bu tartışma hoş olmayan şeylere yol açıyor. Oradaki esnaf kardeşlerimiz, biz onları yapmayacağız mı diyoruz. Bizler de karşı tarafa iki misli insanı yığsak onalar da onu protesto etse. Niçin bunları düşünerek bunları yapıyorsunuz. Sizler meclisi benden daha iyi biliyorsunuz. Böyle bir şey var mı? Meclis kararı alınıp da asfalt dökülmesi lazım diye, o zaman bizim arkadaşlarımız da derler ki getirirler önergeyi herkes asfalt der. O zaman her tarafa nasıl asfalt dökeceğiz?” diye konuştu.
TAKSİCİLER MECLİSE GELDİ, ÇÖZÜM İSTEDİ
Belen Sanayi Sitesi esnaflarının protestosunun ardından meclise bu sefer de taksiciler geldi. İlçede hizmet veren 153 taksiciden bazılarının bazı bölgelerde kendilerinden başkalarının çalışmasına izin vermediklerini dile getiren taksiciler, Başkan Uysal’dan çözüm istediler. Taksiciler "Söz konusu yerde 4-5 taksici arkadaş hala çalışıyor. Biz oraya gittiğimizde kavga ediyoruz. Burada minibüsçülerle 1 milyon (lira) derdine bir kişi öldürüldü. Biz arkadaşlarımızı Yücel başkanımız ve yönetimi ile zor tutuyoruz. Eskilerden olanlar bilir. Burada bir iki cinayet oldu" dediler.
Bunun üzerine Başkan Uysal, Belediye Başkan Yardımcısı Alptekin Dursun’u yanına çağırarak 153 taksiciden 140’ının ortak vereceği kararı uygulamaya koyması talimatını verdi. Taksiciler, Başkan Yardımcısı Alptekin Dursun ile toplantı yapmak üzere meclis salonu önünden ayrıldı.