Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık; ihracat pazarlarımızdaki daralma sanayi üretimi üzerinde etkili olduğunu söyledi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2015 yılı Ocak ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Işık; “2015 yılı Ocak ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 azalmıştır. Arındırılmamış endekste ise düşüş yüzde 2,3 olmuştur. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,4 azalmıştır. Sanayi üretiminin bu görünümünde özellikle ihracat pazarlarımızda yaşanan gelişmelerin sanayi üretimimiz üzerindeki etkileri belirleyici olmuştur. İhracat pazarlarımızdaki gelişmeler iç talepteki gelişmelerle birleşerek sanayi üretimini aşağıya çekmiştir. Gerek ihracat gerekse ithalat rakamları bize bu tabloyu işaret etmektedir” ifadelerini kullandı.
2014 yılında çevre ülkelerde yaşanan siyasi çalkantılar 2015 yılında da etkisini gösterdiğini kaydeden Işık: “Avrupa Birliği ülkelerinde yaşanan gelişmeler 2015 yılının Ocak ayında da ihracatımızı olumsuz yönde etkilemiş bu durum üretim rakamlarına yansımıştır. Euro/dolar paritesinin geldiği durum ihracatımızı baskı altına almaktadır. Sanayi üretimi endeksi kısa dönemli iş istatistikleri arasında yer almakta olup, tek aylık gelişmelerden ziyade trende bakmak daha önemlidir”.
Bakan Işık açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı: ”Özellikle 2015 yılının ikinci çeyreğinden itibaren sanayinin güçlü büyümeye devam edeceği ve yılın ikinci yarısından itibaren bu etkinin iyice belirginleşeceği bir yıl olacaktır. Avrupa Birliği ülkelerinde beklentilerin olumlu yönde revize edilmesi ve bölgeden gelen veriler bir toparlanmaya işaret etmektedir. Dünya ekonomisindeki gelişmeler, gelişmekte olan ülkeler için birçok fırsat yarattığı gibi birçok riski de beraberinde getirmektedir.
Fırsatların başında petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş, ABD ekonomisinin büyümesi ve euro bölgesinden gelen parasal genişleme gelirken, risklerin başında ABD’de faiz artışı beklentisi, bölgemizdeki belirsizlikler ve kar marjlarındaki düşüş geldiğini açıklayan Işık: “Türkiye gerek sağlam mali yapısı gerekse de güçlü finansal sistemiyle bu fırsatlardan en çok yararlanacak ülkedir. Ekonomi için risk oluşturabilecek noktalarda ise adımları atmıştır, atmaya devam etmektedir. Kararlılıkla uygulamaya devam ettirdiğimiz makro ihtiyati tedbirler bunun göstergesidir. Türkiye’nin gelişmelerden en fazla faydalanmasının yolu ise orta ve uzun dönemde yapısal reformları gerçekleştirmesidir. Bu amaçla Türkiye uzun vadeli kalıcı adımlar atmaya başlamış ve bununla ilgili yol haritasını duyurmuştur” dedi.
Yapısal reformların gerçekleşmesiyle birlikte Türkiye sanayisinin de yapısı değişeceğini kaydeden Işık: “Daha yüksek teknolojili ürünler üretecek, kar marjları artacak ve daha rekabetçi olacaktır. Güncellediğimiz ve yakında yayınlanacak olan 2015-2018 dönemine dönük ‘Sanayi Strateji Belgesi’nde ülke sanayisinin dönüşüm çerçevesi daha net görünecektir. Türkiye, özel sektör ve kamunun işbirliğiyle bu dönüşümü sağlayacak ve rahatlıkla kısa ve uzun vadeli hedeflerine ulaşacak güçtedir” ifadelerini kullandı.