Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği TOBB 8. Ticaret ve Sanayi Şurasına katılan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın makro sorunlarından oluşan 10 maddelik geniş kapsamlı bir raporu Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sundu.
81 il 160 ilçenin sorunlarının konuşulduğu, 8. Ticaret ve Sanayi Şura’sında Kahramanmaraş’ı temsilen bir konuşma yapan KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın tüm dinamikleri ile üretmeye devam ettiğini belirtti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’na çevreden tarıma, ulaşımda istihdama birçok ana konuyu içeren 10 maddelik detaylı rapor sunduklarını belirten Karaküçük, “Çözüm sağlanması halinde Kahramanmaraş şimdikinin yirmi katı üretim yapar” dedi.
İstihdam alanındaki sorunlara değinen Karaküçük, Suriyeli personel bulundurulmasının önünün açılmasını talep etti. 25 bin dekar Tomsuklu arazisinin sanayi bölgesi olabilmesi için yasal çalışmaların yapılması, Elbistan’a tarıma dayalı ihtisas (besi) organize sanayi bölgesinin kurulması için başlatılan çalışmaların hızla tamamlanması gerektiğini vurguladı.
Karaküçük, aynı zamanda yatırımlarda ÇED sürecinin hızlandırılması ve gereksiz iptallerin önüne geçilmesi, Afşin-Elbistan Termik santrallerinin baca gazı kükürt arıtma sistemi ve kül tutucu elektro filtrelerinin yapımı ile Afşin-Elbistan Termik Santrali açık işletme yeraltı suyunun değerlendirilmesi, tarım sektöründe pamuk ekim alanlarının artırılması, pamuk prim desteğinin yükseltilmesi, makineli hasada geçilmesinin teşvik edilmesi, çırçır fabrikalarının rehabilite edilebilmesini dile getirdi.
Ulaştırma alanındaki sorunlara değinen Karaküçük, Kahramanmaraş Havaalanı pist uzunluğunun artırılması, yeni terminal binası yapılması, Kahramanmaraş-Göksun-Kayseri Karayolu’nun tamamlanması, Kahramanmaraş-Elbistan Karayolu ve Kahramanmaraş-Çağlayancerit Karayolunun standardının yükseltilerek yapılması, Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin kentin merkezinden geçirilmesi, Türkoğlu Lojistik Merkezi Projesinin hızla hizmete açılması, Gölbaşı-Kapıdere-Elbistan-Afşin-Sarız-Kayseri yolunun bir an önce tamamlanması, Elbistan, Afşin Darıca yol projesinin hızlandırılması gereğine vurgu yaptı.
Son olarak Germenicia Antik Kenti mozaiklerinin ortaya çıkarılması ve mozaiklerin açık hava müzesine dönüştürülerek dünya çapında turistik bir destinasyon oluşturulmasını istedi.