Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie, Türkiye’den şu anda 300 projenin Etiyopya’da olduğunu ifade ederek, "Bunlardan 96’sı başlamış durumda, devam ediyor. Bu projelerden şu anda Türkiye ile olan ticaret hacmimiz 3 milyar dolar seviyesinde. Hepinizi Etiyopya’ya davet ediyorum. Çünkü Etiyopya güvenli ve barış dolu bir ülke. Ekonomisi düzenli bir ülke" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) organizasyonunda, ’Etiyopya Ülke Tanıtım Toplantısı’ yapıldı. MTSO’da yapılan toplantıya Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver, Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie, Konsolos Goitom Kahsay ve Ticaret Ateşesi Terefe Haile Eggu ile iş adamları katıldı. Toplantıda konuşan MTSO Başkan Yardımcısı Tanrıöver, bugün çok önemli bir toplantı için bir araya geldiklerini söyledi. Bu toplantıyı yapma istediği ilk kendilerine ulaştığında mutlu olduğunu belirten Tanrıöver, "Biliyorum ki Etiyopya yatırım yapılmak için çok önemli bir ülke. Sürekli büyüyen, son yıllarda büyümesi yüzde 10’lar seviyesinde olan bir ülke. Giden Türk iş adamlarının da orada belli başarılara imza attıklarını biliyoruz. Bugünün dünyasında iş yapmak gerçekten çok zor. Karlılıklar ciddi oranda azaldı. Rekabet çok arttı. Yanı başımızdaki Ortadoğu’da ve Kuzey Afrika’da olan gelişmeler çok kötü. Avrupa ile ticaret yapmak güç. Onun için ben bundan dolayı sahra altı Afrikası ile yapılacak ticareti çok önemli olduğunu düşünüyorum. Türkiye, hükümetimiz bu konuya önem veriyor. Ama maalesef Etiyopya ile bizim toplam dış ticaretimiz 400 milyon dolar seviyesinde. Bunun en kısa sürede yükseklere çıkması gerektiğine inanıyorum. Bu toplantıdan çıkan en güzel sonuç Mersin’den bir iş adamları heyeti oluşturup, Sayın Büyükelçinin de desteği ile de orada belli randevular alarak Mersin iş insanlarını oraya götürüp, yatırım yapmalarını sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
"ETİYOPYA GÜVENLİ VE BARIŞ DOLU, EKONOMİSİ DÜZENLİ BİR ÜLKE"
Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie ise kendilerine bu fırsatı veren herkese teşekkür ederek, "Buradan olmaktan çok memnunuz. Mersin çok güzel bir şehir. Ekonomik açıdan da özellikle limanın burada olması Mersin’i çok önemli kılıyor. 3 gündür bu ziyaretlerimiz devam ediyor. Adana, Tarsus ve Mersin’de. Birçok iş dünyasından gruplarla bir araya geldik. Burada bulunma amacımız Etiyopya’da yatırım fırsatları ve destekler konusunda bilgilendirme yapmak ve tabi davette bulunmak. Neden Etiyopya’ya yatırım yapılmalı. Türkiye’den 300’den proje şu anda Etiyopya’da. Bunlardan 96’sı başlamış durumda, devam ediyor. Bu projelerden şu anda Türkiye olan ticaret hacmi 3 milyar dolar seviyesinde. Dolayısıyla bu firmalar neden oradalar, neler yapıyorlar sorusu önemli. Bu sorunun cevabı olarak da özellikle bürokratik işlemlerin Etiyopya’da neredeyse yok denilecek kadar az olması, suç oranlarının çok düşük olması, yatırımcılara devlet desteklerinin ve onların işlerini kolaylaştıracak tüm imkanların sağlanması şeklide sıralayabiliriz. Hepinizi Etiyopya’ya davet ediyorum. Çünkü Etiyopya güvenli ve barış dolu bir ülke. Ekonomisi düzenli bir ülke" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie tarafından sunum yapıldı.