KKTC kara sınır kapılarında yeni uygulama başladı. Buna göre, geçişlerde artık vize kağıdı ve mühür kullanılmıyor; geçiş yapacak kişi kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırıyor.
Yeni uygulama, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün gerçekleştirdiği ilk görüşmenin ardından açıklanmıştı. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Güney Kıbrıs’a ve Güney Kıbrıs’tan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geçişlerde KKTC vatandaşları ve yabancılar tarafından kullanılan geçiş belgelerinin bugünden başlayarak kullanılmayacağı; sınır kapılarında dün 15 dakikalık test amaçlı bir çalışma da yapıldığı belirtilmişti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün gerçekleştirdiği ilk görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide tarafından da, Kıbrıs Türk tarafının güven yaratıcı önlemleri arasında açıklanan yeni uygulama dün gece yarısı yürürlüğe girdi.
“VİZE KAĞITLARI ARTIK DOLDURULMAYACAK”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in 28 mayın tarlasıyla ilgili koordinatları içeren bir belgeyi kendilerine sunduğunu, kendilerinin de bir süredir hükümetle işbirliği içinde çalıştıkları ve emniyet mensuplarıyla konuştukları kararı hem Rum Yönetimi’ne, hem de kamuoyuna duyurduklarını belirtmiş; geçişlerde kullanılan vize kağıtlarının artık doldurulmayacağını söylemişti. Bu uygulamayla iki taraf arasındaki geçişlerin daha ileri boyutlara taşınmış olması temennisinde bulunan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Güney’e geçerken bir vatandaş nasıl arabasından inmiyor ve polis vatandaşın ayağına gidip notlarını alıyorsa, bizim uygulamamızın da bu şekilde sağlanmasını istedik” şeklinde konuşmuştu.