Dr. Ömer Coşkun, insülin direnci olanlara günlük tarçın ve çörek otunu kullanmasını tavsiye ederek, “Bu iki besini hayatınıza ilave ettikten sonra şeker hastalığı başlamadan bitirebilirsiniz” dedi.
İnsülin direncinin dünyada ve Türkiye’de yaygın görülen bir sorun olduğuna dikkat çeken Dr. Coşkun, “40-45 yaş arasındaki erkeklerde yüzde 40’lar civarında görülürken kadınlarda en sık görüldüğü dönem 45-50 yaş arasındadır. İnsülin pankreasta salgılanan ve kandaki glukoz seviyesini düzenleyen bir hormondur. Kandaki glukoz seviyesinin artması, pankreastaki bazı hücrelerin insülin salgılamasına neden oluyor. İnsülin direnci olup olmadığını anlamak için çeşitli kan testleri yaptırılmalıdır. Normalde bir kişinin açlık kan şekerinin 100’ün altında olması gerekir. Kan testinde taranan kan şekeri 100’ün altında kalırken insülin yüksek bulunuyorsa, direnç kazanıldığını söylemek mümkündür. Örneğin kan şekeri 95, insülini ise 13 çıkmıştır. Bu durumda direncin varlığından söz etmek doğrudur. Ancak kan şekeri 105, insülin 20 ise bu kez ciddi bir insülin direnci var demektir. Eğer kişinin bel çevresi genişliyorsa, kolay kilo alıp zor veriyorsa, kan basıncı yüksekse, kolesterol düşüklüğü yaşıyorsa hemen tedbir almalıdır” ifadelerini kullandı.
Dr. Ömer Coşkun, insülin direnci olanlara günlük tarçın ve çörek otunu kullanmasını tavsiye ederek, “İnsülin direnci olanlar mutlaka bu iki gıdayı alışkanlık haline getirmesi gerekir. Çünkü çörek otunun içinde ki ‘Timokinon’ adlı uçucu yağ pankreası yenilemeye ve şekeri dengelemeye yardımcıdır. Çörek otunu havanda ezin veya öğüterek günde bir çay kaşığı alınması gerekir. Aksi halde direkt alındığında faydası olmaz. Tarçında bir çay kaşığı kullanılabilir veya kabuk tarçın halinde çayın içine konulabilir. Bu iki besini hayatınıza ilave ettikten sonra şeker hastalığı başlamadan bitirebilirsiniz” diye konuştu.