Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan törenlerde 16 Türk devletinin askeri kıyafetlerini giyen askerler, zırh yapan ustaları da motive etti.
Tokat’ta bilgisayar programcısı kardeşler ile babalarının hobi olarak yaptığı Osmanlı dönemi savaş aletleri dikkat çekiyor. Sağlık Müdürlüğü’nden emekli olan 65 yaşındaki Sami Erçin adeta ilmek ilmek demir halka dokuyarak zırh yapımında ustalaşırken, oğulları 40 yaşındaki bilgisayar programcısı Ercan Erçin ile 33 yaşındaki Recep Erçin maharetlerini kılıç, ok, kalkanın yanı sıra gürz ve topuzda gösteriyor. Sami Erçin, oğullarının savaş aletlerine yönelik çalışmaları sırasında zırh yapmaya karar verdiğini söyledi. 20 binin üzerinde halka birbirine geçerek oluşan zırhın ağırlığının 8-9 kilogram arasında değiştiğini ifade eden Erçin, bu zırhları o dönemlerde savaşlarda süvariler at üzerinde giydiği için ağırlık hissetmediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılan törenlerde 16 Türk devletinin askeri kıyafetlerini giyen askerlerin kendilerini motive ettiğini ifade eden Erçin, “Bu günlere kadar Osmanlı dönemi savaş giysilerini vatandaşlar televizyonlarda, resimlerde görüyordu. Biz bunu hayata geçirdik ve vatandaşların sırtında görmesini sağladık. Bu da bize ayrı bir gurur veriyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu sanatı öğretmek için hazırız. Bu anlamda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sarayda bu askeri kıyafetlere yer vermesi bizleri memnun etti. Bunun bir peygamber sanatı olduğunu herkese anlatmış olduk. Bu anlamda eskiyi yaşattığı için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Bu işleri bizler kısıtlı imkanlarla hobi olarak yapıyoruz. Destek veren olursa, büyüterek bu sanatın yaşatılması ve yayılmasına öncülük edebiliriz” dedi.
Bilgisayar programcısı Ercan Erçin ise, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda askeri kıyafetleri giyen askerleri gördüğünde doğru yolda olduklarını hissettiklerini ifade ederek, “Cumhurbaşkanımızın milli ve manevi değerlere hassas olduğunu biliyorduk. Bu da onun bir göstergesi oldu. Bizler de Osmanlı dönemi savaş aletleri ile ilgilenen kişiler olarak Cumhurbaşkanımızın bu konuda ilgilenmesi bizleri çok mutlu etti. Bu aynı zamanda bu işlerle uğraşanların dikkate alındığının bir göstergesi oldu” diye konuştu.