Mersin’de sağlık çalışanları, 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı. Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, “14 Mart Tıp Bayramımız gururlandığımız bir gün ancak, sorunlarımız çözüldüğünde biz de gerçek anlamda bir Tıp Bayramı kutlayacağız” dedi.
Mersin’deki kamu, üniversite ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapan doktorlar ve diğer sağlık çalışanları, Mersin Tabip Odası’nın 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla saat 10.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlediği törende bir araya geldi. Mersin Tabip Odası’nın gerçekleştirdiği törene, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan, kendisi de doktor olan CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Kaya, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü temsilcileri ile kamu, üniversite ve özel hastane ve sağlık kuruluşları temsilcileri katıldı. Törende, Tabip Odası Başkanı Uğurhan ve sağlık kuruluşları temsilcileri tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.
“SORUNLAR DÜZELİNCE GERÇEK ANLAMDA TIP BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ”
Törenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Tabip Odası Başkanı Dr. Uğurhan, “Bugün 14 Mart Tıp Bayramımız. Çok köklü, geleneksel mesleğimiz için çok önemli bir gün. Gururlandığımız bir gün” diyerek, bugün meslektaşlarıyla bir araya geldiklerini söyledi. 14 Mart’ın, aynı zamanda sağlık çalışanlarının sorunlarının konuşulduğu, tartışıldığı bir gün olduğunu da vurgulayan Uğurhan, “Türkiye Sağlıkta Dönüşüm Programı yüzünden ne yazık ki, sağlık ortamı çok da iyi gitmiyor. Sağlık ortamında hoşumuza gitmeyen şeyler var. Öncelikle sağlık çalışanlarının çalışma ortamları çok sağlıksız. Kalabalık hastanelerde, uzun saatler, dinlenmeden çalışıyoruz. Fiili hizmet zammımız yok. Aldığımız ücretler, emekliliğimize yansıyan ücretler değil. Eğer hastalanırsak ya da izin kullanırsak yoksulluk sınırındaki maaşımızla yetinmek zorunda kalıyoruz. Biz hekimler ve diğer sağlık çalışanları, emekli olduğumuzda açlık sınırında yaşıyoruz ne yazık ki” diye konuştu.
Tıp eğitiminde de çok büyük sorunlar olduğuna dikkat çeken Uğurhan, tıp fakültelerinin sayılarının çok artırıldığını, ancak tıp eğitiminin kalitesinin gelişmediğini öne sürdü. Herkese eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti verilmesini savunduklarını belirten Uğurhan, “Bu da çok kötü şu durumda. Birinci basamağa gidiyorsunuz 3 lira, ikinci basamakta 8 lira, üniversiteye gittiğinizde 15 lira fark ücreti ödüyorsunuz. Ayrıca özel hastanelerde bazen bu fark yüzde 200’e çıkıyor. O nedenle hiç kimse eşit sağlık hizmeti alamıyor. Parası kadar sağlık alınabildiği bir ortamda inşallah bu saydığım sorunlar düzelince biz de gerçek anlamda bir 14 Mart Tıp Bayramı kutlayacağız” ifadelerini kullandı.