ZONGULDAK (AA) - "Zonguldak Kuşları" adlı kitabın tanıtım etkinliği ve fotoğraf sergisi açıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yaban hayattaki kuşları tanıtmak ve öğrenilmesini sağlamak amacıyla hazırlanan kitaba, 5 yazar ve 30 kuş fotoğrafçısı katkı sağladı.

Zonguldak Vali Yardımcısı Sibel Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, kente bulunan nadir türler ile Türkiye çapında çok görülmeyen nadir türlerin ortaya çıkarıldığını ifade ederek, başarılı çalışmalarından dolayı emeğe geçenlere teşekkür etti.

Kitabın yazarlarından Bülent Ecevit Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen de Zonguldak’ta yaklaşık 10 yıldır bu çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Çalışmalar sonucunda yaşayan 301 tür belirlediklerini belirten Sözen, şöyle konuştu:

"Ayrıca Zonguldak’ta görmeyi beklediğimiz 20 ilave türün fotoğrafını da sergimize koyduk. Türkiye’de 478 kuş türü kaydedilmiş. Bunun 301’i Zonguldak’ta bulunuyor. Bu yönden Zonguldak'ın çok zengin bir bölge olduğunu düşünüyorum. İller bazında Zonguldak 300 barajını geçen sayılı illerden biri. Hatta ilimiz bu konuda 8. sırada yer alıyor. Bu gerçekten çok güzel bir şey. Bu bakımdan Zonguldak, Türkiye’deki kuş türlerinin üçte ikilik kısmını karşılıyor. Kuşlar bakımından da en önemli bölgemiz şu anda Zonguldak’ta Filyos bölgesidir. Biz de çalışmalarımızın büyük bir kısmını orada yaptık. Orada da 55 hektarlık bir alan sadece kuşlar için koruma altına alınmış. Bu da bizim için çok güzel bir gelişme." 

Zonguldak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki serginin 9 Şubat'a kadar açık kalacağı bildirildi.