Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Kars Kültür Turizm Altyapı Hizmet Birliği ( KARTAB ) tarafından mali işbirliğine yönelik Güdümlü Proje Desteği bileşeni kapsamında Kars’ın Tarihi ve Turistlik alanlarının koruma altına alınması ve yaşam alanlarına dönüştürülmesi amacıyla ‘Tarihi Dokunun Korunması’ projesini hayata geçirildi.
Bir otelde düzenlenen programa katılan KARTAB Başkanı Vali Günay Özdemir ile SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, yürütülecek projenin sözleşmesini imzaladı.
Kars Valisi ve KARTAB Başkanı Günay Özdemir, proje ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kümbet Cami’nin 12 Havariler Kilisesi’nin restorasyonu ve Beylerbeyi Sarayı’nın restorasyonu bulunmakta. Bu proje SERKA destekli ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müzün desteği, aynı zamanda da valilik tarafından da bir bölümü karşılanacak bir proje. Bu projenin Sayın Başbakanımız geldiği zaman bu projenin uygulanmasıyla ilgili destek vereceklerini söylediler. Bunun ilgili Aralık ayının sonunda 4 milyon TL. Para gönderildi. 3 milyon TL.’sini SERKA karşılıyor. 1milyon TL. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Vakıflar genel Müdürlüğü’nün desteği ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü’müz burada Kümbet Cami’nin restorasyonunu yapacak. Geri kalan 1,5 milyon civarında da biz Ankara’dan gelen parayı Valilik olarak destekleyeceğiz. Kale bölgesinde yapacağımız tarihi dokunun korunmasıyla ilgili projenin birinci ayağı. Bu projenin kalenin aydınlatılmasıyla ilgili zaten şu anda projemiz devam ediyor. Diğer projelerde o bölgenin düzenlenmesi, halkımızın sosyal-kültürel-ekonomik anlamda rahat edeceği güzel bir yer haline getirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda belediye ile ortak çalışmalarımız devam ediyor. Belediye’nin de ciddi katkı ve destekleri var. ben desteği olan herkese teşekkür ediyorum. Ve bundan sonraki projelerde de yine aynı desteği bekliyoruz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından KARTAB Başkanı Vali Günay Özdemir ile SERKA Genel Sekreteri Hüsnü Kapu, hazırlanan projenin sözleşmesini imzaladı.
“TARİHİ DOKUNUN KORUNMASI” PROJESİ
Tarihi Dokunun Korunması başlıklı proje ile ulaşılmak istenen temel amaç; Kars kentinin sahip olduğu tarihi dokunun korunarak gelecek nesillere aktarılması ve kentte turizm mekanlarının oluşturularak girişimciliğin teşvik edilmesidir. Serhat Kalkınma Ajansı ve T.C. Başbakanlığı tarafından gönderilen ödenek ile Kars Valiliği imkanları dahilinde belirtilen hibe programı KARTAB tarafından yürütülecektir. Proje ortakları Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kars Kültür ve Turizm İl Müdürlüğüdür. Projenin toplam bütçesi 4.000.000 TL. olup bu tutarın 3.000.000 TL.’si Serhat Kalkınma Ajansı, 1.000.000 TL. ‘si eş finansman kapsamında T.C. Başbakanlığı tarafından gönderilen ödenek ile Kars Valiliği imkanları dahilinde KARTAB tarafından gerçekleştirilecektir. Proje faaliyetleri sözleşmenin imzalanmasını müteakip eden 24 ay içerisinde tamamlanacaktır.
Bu kapsamda Kars Kalesi ve Evliya Cami arasında kalan alanda çevre düzenlemeleri ve peyzaj çalışmaları yapılacaktır. Erzurum Vakıflar Bölge Müdürlüğü ortaklığı ile Kümbet Caminin onarımı gerçekleştirilecektir. Projenin son aşamasında Kars İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Hasan Harakani Anadolu Lisesi yeni bir okula taşınarak Beylerbeyi Sarayı restorasyonu tamamlanacak ve Beylerbeyi Sarayı ilimize yirmi işyeri olan bir çarşı olarak kazandırılacaktır. İşyerlerinin kiralanmasında dezavantajlı kadın girişimcilere öncelikle imkân sağlanacaktır.