KONYA (İHA) – Konya’nın Beyşehir ilçesinde yaban domuzu av partisine katılan ve dağda mahsur kalan 19 İsveçli turist ile beraberindeki 6 Türk gerçekleştirilen operasyonla kurtarıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği 5 gün süreli yaban domuzu av partisine katılmak üzere Konya’nın Beyşehir ilçesine gelen İsveçli 19 turist, kendilerine eşlik eden av firması ve milli parklar görevlileri ile birlikte sabah erken saatlerde yaban domuzu avı için ilçeye bağlı Yenidoğan Mahallesi’ne doğru yola çıktı. Yenidoğan Mahallesi’ne yaklaşık 5 kilometre mesafede dağlık alanda yaban domuzu avı için araziye çıkan yabancı avcı turistler, aniden bastıran kar fırtınasına yakalandı. O esnada arazide avda olanlardan bazıları dağda kayboldu, kaybolanlar silah sesleriyle yönlendirilerek araçlarına ulaşmaları sağlandı. Dağ yolunda araçlarına bindikten sonra geri dönüş için ilerlemeye başlayan yabancı turistler ve beraberindekiler, kar ve tipiden dolayı 1,5 metrenin üzerinde kar yüksekliği oluşması nedeniyle ilerleyemedi ve mahsur kaldı.
KOMUTANIN VE BELEDİYE BAŞKANININ DA ARAÇLARI KARA SAPLANDI
Dağda mahsur kaldıklarını bildirerek 156’dan yardım istenmesi üzerine harekete geçen Beyşehir İlçe Jandarma Komutanlığı ile Beyşehir Belediyesi ve Karayolları ekipleri iş makinelerinin öncülüğünde bölgeye doğru hareket etti. Yenidoğan Mahallesi’ne ulaşıldıktan sonra kapanan dağ yolunu açmak için devreye giren greyder de yolda kayarak kara saplanınca peşinden gelen iş makinesinin yardımıyla kurtarıldı. Önden yolu açan iş makinelerinin ardından devam eden Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir ile Belediye Başkanı Murat Özaltun’un içerisinde olduğu araçlar da kara saplandı. Bu araçlar da ekiplerin yardımıyla kurtarılırken, ardından yolun açılması sonrasında yabancı turistlere ve beraberindeki mahsur kalan Türklere ulaşıldı. Dağ yolunda mahsur kalan araçlar Yenidoğan Mahallesi’nden gelen traktörler tarafından çekilerek ekiplerin yanına kadar ulaştırıldı.
ARAÇLAR SIRASIYLA KURTARILDI
Yabancı avcılar ile beraberindekileri taşıyan 6 araç sırasıyla kurtarılırken, Beyşehir İlçe Jandarma Komutanlığı’na getirilen İsveçli 19 turist ile beraberindekiler için tüm jandarma personeli de en iyi şekilde ağırlamak için seferber oldu. Yabancı konuklara Mehmetçik misafirhanesinin kapılarını açan jandarma ekipleri, Türk misafirperverliğinin en güzel örneğini sergilerken masalara oturtulan avcılara sıcak çorba servisinin ardından çay ikramında bulunuldu.
Av partisi organize eden firmanın rehberi Mehmet Karataş, yabancı turistlerin 4 gündür ilçede bulunduğunu kendilerini olumsuz hava şartları nedeniyle uyardıklarını ancak buna rağmen av yapmayı denemek istemeleri üzerine yola çıktıklarını ardından dağda mahsur kaldıklarını belirtti.
İsveçli yabancı avcılar, hiç beklemedikleri bir kar fırtınasına yakalanarak mahsur kaldıklarını dile getirirken, çok başarılı bir kurtarma operasyonunun ardından kurtarıldıklarını belirterek, “Jandarmanın da çok güzel desteğini ve yardımını aldık. Bu yapılanlar ve bize gösterdikleri misafirperverlikten dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Dağda kalan yabancı turistler ile beraberindekilerin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.