Türkiye’de günde 4,9 milyon adet ekmeğin çöpe gittiğine dikkat çeken Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Sezgin, ambalajlı ekmek satışıyla israfın önüne geçilebileceği gibi istenilen hijyenin de sağlanacağını kaydetti.
Ekmek israfı ve ekmek satışındaki hijyenin sağlanması noktasında önemli açıklamalarda bulunan Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Sezgin, ilçedeki büfelerde ekmek satışı yapan esnafa ve vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Ülke genelinde günde 4,9 milyon adet ekmeğin çeşitli nedenlerle israf edildiğini belirten Başkan Sezgin, israfın yüzde 50’sini ekmeğin paketli satışının yapılmamasına bağladı. Ekmeğin uzun süre bayatlamadan saklanmasına imkan tanıyan paketli ekmek satışının sağlanmasıyla yarı yarıya ekmek israfının önüne geçilebileceğine vurgu yapan Sezgin, ilçede büfe, market, bakkal gibi yerlerde gerçekleştirilen ekmek satışında gereken hijyenin sağlanamadığını belirterek; “İlçemizde bazı marketlerde, bakkallarda ve büfelerde dışarıdaki dolaplarda satışa sunulan ekmekler, dolabın sürekli açılıp kapanmasıyla kuruyor ve bayatlıyor. Bu bayatlayan ekmekler satıldığında israfın önü açılıyor. Dolapta kalan bayat ekmeklerin fırına iadesi ile de ekmek israf ediliyor. Öte yandan ambalajlı, paketli olmayan ekmeklere seçim ve satış sırasında el değdiği için hijyen koşulları sağlanmamış oluyor.” dedi.
EKMEK SATIŞINDA DENETİM ŞART!
Esnafın, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği gereği sorumlulukları yerine getirmesini isteyen Sezgin, herkesi ekmeğine sahip çıkmaya davet ederek tebliğ hakkında şu bilgileri paylaştı; “Bu tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, satış yerlerinde alıcının el değmesini engelleyecek şekilde ekmek dolabında veya tezgâhında muhafaza edilir ve satıcı kontrolünde satılır. Ama durum hiç böyle olmuyor. Dükkan dışında olan ekmek dolapları, satıcının kontrolü dışında satış yapılmasına zemin hazırlıyor. Satış sırasında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, bir ambalaj malzemesine sarılarak veya içine konularak tüketiciye arz edilir. Ekmek dolapları veya tezgâhları açıkta bırakılmayacak şekilde kapalı bir ortama konulması gerekiyor. Ayrıca bu tebliğ kapsamında ürünlerin taşınması ve satışı sırasında çalışan tüm personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, uygun ve temiz kıyafet giymesi ve koruyucu eldiven kullanması zorunludur. İlçemizde satış yapan esnafımızın bu tür kriterleri yerine getirmesini gerekiyor. Öte yandan vatandaşın sağlıklı ekmek yemesi ve ekmek israfının önlenmesi adına ilgili kurumların biran önce denetim yapması gerekiyor”