Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, katıldıkları 4. Dünya Türk Forumunu değerlendirdi.
Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından İstanbul’da düzenlenen 4. Dünya Türk Forumu’na katıldı.
Forumun ardından değerlendirmelerde bulunan Yavuzaslan, "TASAM tarafından düzenlenen Dünya Türk Forumu’nda başta meslektaşlarımız ve bir çok düşünür ile bir araya geldik.Başta TASAM Başkanı Süleyman Şensoy ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.Başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere bağımsız Türk Devletleri yapılan çalışamayı ve sonuç bildirgesini birinci derece dikkate almaları gerekmektedir’’ dedi.
"KIRIM KARARI ÇIKTI"
Düzenlenen forumda Kırım’a yönelik kararların da çıktığını kaydeden Yavuzaslan şöyle konuştu: "4. Dünya Türk Forumu’nda Kırım kararı çıktı. Sonuç bildirisinde Kırım’da yer aldı. Bildiride’’Kırım’ın ilhakı, uluslararası hukuka aykırı ve dünya barışını tehdit eden bir girişimdir. Başta Kırım Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu olmak üzere, bütün Kırımlılara öz vatana girip yaşama hakkı tanınmalıdır. Kırım-Tatar Türklerinin millî kimliklerini korumalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır’’denilerek uluslararası dünyaya çağrıda bulunuldu."
Düzenlenen 4. Dünya Türk Forumu ’Kamu Diplomasisi, Medya, Enformasyon’ ana teması ile yapıldı. Toplantıya, bağımsız Türk dili konuşan ülkelerden ve Türk Diasporalarının bulunduğu yaklaşık 60 ülkeden düşünce ve kanaat önderleri, sivil toplum ve düşünce kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, Türkiye ve katılımcı ülkelerden ulusal parlamento üyeleri, senatörler, bakanlar, Emekli Cumhurbaşkanları ve Başbakanlar ile birlikte çeşitli kurumlardan üst düzey temsilciler katıldı.
Forumda ayrıca düzenlenen törenle 2. Türk Dünyası ’Kızıl Elma’ ödülleri de sahiplerine verildi.