EKONOMİK krizle uğraşan komşu Yunanistan da Türkiye gibi mülteci sorunuyla boğuşuyor. Büyük umutlarla Yunan adasına geçen mültecilerden şanslı olanlar, balıkçı teknelerinde boğaz tokluğuna tayfalık yapıyor. Ekonomik sıkıntı çeken Yunanlar, AB'nin göçmenler konusunda daha aktif rol almasını istiyor.
İklimi, insanları, yemek kültürleri gibi birçok ortak noktası bulunan Türkiye ve Yunanistan benzer bir sorunu da paylaşıyor. Başta Suriye olmak üzere ülkelerindeki iş savaş, baskı ve şiddetten kaçan mülteciler, önce Türkiye oradan da buldukları her deniz aracıyla Yunan adalarına geçiyor.
Ekonomik krizin etkisindeki Yunanistan'da resmi verilere göre; yarım milyon kayıtlı göçmen yaşıyor. Bir o kadar da kaçak göçmenin bulunduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler, ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'a sadece bu yıl deniz yoluyla gelen göçmen sayısının 77 bini aştığını açıkladı. Bunların yüzde 60'ı çatışmalardan kaçan Suriyelilerden oluşuyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, her gün yaklaşık bin yeni göçmenin Yunanistan'a geldiğininin tahmin edildiğini belirtti.
"AB DEVREYE GİRMELİ" ÇAĞRISI
muhabiri, Yunanistan'ın kuzey adalarından en büyüğü Midilli'de kaçaklar, turizmciler ve yetkililerle görüştü. AB'nin mülteci politikası konusunda Yunanistan'a daha fazla yardım etmesini isteyen Midilli'deki esnaf, "Bizim durumumuz ortada. Olan paramız bankalarda tutuluyor. Paramıza ulaşamıyoruz. Biz de yakında göçmenler gibi hayat yaşayacağız" diye yakındı. Yunanistan'ın göçmenler için Avrupa'nın giriş kapısı olduğunu ifade eden yetkililer de, "Bu insanlar savaştan kaçıyor. Bizim onlara bakacak paramız ve gücümüz yok. Kriz zaten bizi mahvediyor. Avrupa'nın parası da var gücü de. Avrupa'dan gelecek acil müdahaleye ihtiyaç var" dedi. Avukat Stathis Kilos da, "AB bu göçmen ve mültecileri sanki düşman gibi görüyor. AB, mültecileri Avrupa dışında tutmak için duvarlar örüyor, askerleri görevlendiriyor, onlara yardımı sınırlıyor yani her şeyi yapıyor. AB'nin 'Acı çeksinler' gibi bir politikası var" diye konuştu.
GÖÇMENLER DE DERTLİ
Midilli'de terkedilmiş binalarda, meydanlarda ve parklarda yaşam mücadelesi veren kaçak göçmenler, kendilerine iyi bakılmadığından yakındı. Midilli sokaklarında başıboş gezen sığınmacılar, "Bazen günlerce bodrum katından dışarı çıkamıyoruz. Dışarı çıktığımız zaman bütün gözler üzerimizdeymiş gibi hissediyoruz. Bazen gençler Yunanca yüksek sesle bir şeyler diyorlar. Anlamıyoruz. Ama iyi şeyler demediklerini biliyoruz. Burada kalmak istemiyoruz. Burada zaten kriz var ve bize çok zorluk çıkarılıyor. Ülkemize de geri gitmek istemiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bizim insan olduğumuzu kim hatırlayacak" diye konuştu.
Yunanistan'dan çıkıp diğer Avrupa ülkelerine gitmek istediğini belirten bir mülteci, "Çünkü burada Yunanlar bile iş bulamıyor biz nasıl bulalım? Beş ay önce geldim. Birçok kez ülkeden çıkmaya çalıştım ama izin verilmedi. AB içinde yapılan anlaşmalar gereği üçüncü bir ülkeye gitmem yasak. Şimdi kriz var. Sadece bir maaş ve kalacak bir yer istiyorum" dedi.
Afganistan'da kız öğrencilere eğitim verdiği için ölümle tehdit edildiğini öne süren başka bir mülteci ise, "Bu nedenle Afganistan'dan kaçmaya karar verdim. Buraya, Avrupa hükümetleri insan gibi yaşamama izin verirler ümidiyle geldim, hayvan gibi yaşamak için değil" diye konuştu.
Midilli'de belirli sayıya ulaşan mültecilerin gemiyle Atina'daki kampa gönderildiği öğrenildi. Arife günü de 530 mültecinin gemiyle Atina'ya gönderilmesini görüntüledi.

FOTOĞRAF