Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Gaziantep’ten Nisan ayında 538 milyon 110 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
Bartık, Nisan ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın 9,2 düştüğünü belirtti. Geçen yıl ki ihracatın 592 milyon 521 bin dolar olduğunu hatırlatan Bartık, ilk 4 ayda küresel ekonomideki olumsuz gelişmeler nedeniyle hedefledikleri rakamlara ulaşamadıklarını aktardı.
2015 yılının 4 aylık kısmında ise ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 düştüğünü anımsatan Bartık, “Bu yıl şehrimizden ocak-nisan döneminde 2 milyar 39 milyon 335 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakam geçen senenin ocak-nisan döneminde 2 milyar 218 milyon 823 bin dolar olarak kayda geçmişti. Tabi bu rakamlar moralimizi bozmayacak, engelleri aşarak şehrimize katkı sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
İş adamlarının ihracatın düştüğü bölgeleri dikkatle takip ettiğini vurgulayan Bartık, paritedeki dengesizlik, Amerika ile Rusya arasındaki gerginlik ve yakın coğrafyadaki siyasi belirsizliklerin ihracatı etkilediğini ifade etti. Nisan ayında da ilk 10 içinde yer alan şehirlerin ihracatında düşüş yaşandığını hatırlatan Bartık, şöyle devam etti:
“Gaziantepli iş adamları yeni pazar arayışını sürdürüyor. Birkaç aydan beri düşen ihracatımızı artırmanın yollarını arıyoruz. Yeni yılın başından beri ihracatta etkili olan ilk 10 kentin dış satımında düşüş gözlemliyoruz. Bu şehirler içinde ihracatı yine en az düşen illerden biri Gaziantep. Hedeflediğimiz rakamlara ulaşamadık ama bu hedefimizden de vazgeçmiş değiliz.”
Gaziantep’in ihracattaki 6’ncılık unvanını koruduğunu anımsatan Bartık, hedeflerinin kısa süre içinde 5’ncilik olduğunu sözlerine ekledi.