Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, () - ERZURUM İmam Hatip Mezun ve Mensupları Derneği Kadın Platformu tarafından Havuzbaşı semtindeki Kent Meydanı'nda düzenlenen basın açıklamasında Mersin'in Tarsus ilçesinde vahşice öldürülen Özgecan Aslan için kar yağışı altında eylem yaptı.
Büyük bölümünü liseli kızların oluşturduğu, kadın ve erkeklerin katıldığı basın açıklamasında ellere alınan dövizlerle cinayet kınandı. Palandöken Devlet Hastanesi Başhekimi Zülküf Kaya'nın da personelleriyle katıldığı basın açıklamasında platform sözcüsü Ayşegül Dursun bir açıklama yaptı. Dursun, şöyle dedi:
"Mersin'de eve dönerken bindiği minibüste caniler tarafından tecavüze uğramış, yakılarak öldürülmüş ve bedeni dereye atılmıştır. Tecavüz, cinsel istismar da dahil olmak üzere kadına yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığına ve durumun giderek kötüleştiğine üzülerek şahit oluyoruz. Failler caydırıcı bir şekilde cezalandırılmadıkça ve toplumda yükselen şiddet kültürüne karşı önlem alınmadıkça, ceza yargı sistemi caydırıcı nitelikte olmadıkça bu sorunun çözülemeyeceğine inanıyoruz. Özgecan Aslan cinayeti sıradan bir adli vakanın çok ötesinde yıkıcı sonuçları olan toplumsal bir soruna işaret etmektedir. Ülkemizde ceza yargısının caydırıcılığının olmadığı açıktır. Suçun işlenmesinde saik, vahşi ve insanlık dışıdır. Bu tür suçların mağduru aslında toplumdur. Zira, suç sebebiyle sosyal barış düzeni temelinden sarsılmış ve büyük infial oluşmuştur. Canavarca hise tasarlayarak tecavüz etmenin ve insan öldürmenin cezası idam olmalıdır. Tecavüz, şiddetten ölen bir kadın daha istemiyoruz."
İmam Hatip Lisesi öğretmenleri Yeliz Çiçek Arapça, Funda Karaman ise İngilizce olarak aynı basın açıklamasını okudu. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı basın açıklamasında bazı erkekler eyleme katılırken, bazıları ise açıklamayı uzaktan izledi.

FOTOĞRAFLI