Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındıkta şuana kadar herhangi bir zirai don olayının yaşanmadığını, ancak 5 Nisan tarihine kadar tedbirli olunması gerektiğini söyledi.
Ordu’da geçen yıl 29-30 Mart tarihlerinde yaşanan don olayı fındık üreticisini olumsuz etkiledi. Geçen günlerde Ordu’nun birçok ilçesinde etkili olan kar yağışı sebebi ile hava sıcaklığı sıfırın altına kadar indi. Yağan kar ve hava sıcaklığının düşmesi ile fındık üreticisi de geçen yıl yaşanan zirai don olayının bu yılda yaşanabilme ihtimaline karşı endişe duyuyor. Bu durum karşısında üreticiyi rahatlatacak açıklama Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz’dan geldi. İl Müdürü Yılmaz, şu ana kadar herhangi bir zirai don olayı ile karşılaşmadıklarını, ziraat mühendislerinin de sahada incelemelerine devam ettiğini belirtti.
"ŞU ANA KADAR DON OLAYI YAŞANMADI"
Yapılan çalışmalar sonucu herhangi bir don olayı ile karşılaşmadıklarını ifade eden Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Şu ana kadar herhangi bir don olayı yaşanmadı. Tarım İl Müdürlüğü çalışanlarımız ilçelerimizde tespit çalışmalarını sürdürüyorlar. Özellikle yüksek kesimlerdeki ilçelerde hava sıcaklığı eksi 4 eksi 5 civarlarına kadar indi. Yükselti sebebiyle bu bölgelerde fındık geç uyandağı için herhangi bir don olayı yaşanmadı. Önümüzdeki günlerde sahada yapacağımız çalışmalar sonucunda durum daha netlik kazanacaktır. Bugün itibari ile herhangi bir don olayının yaşanmadığını söyleyebiliriz" dedi.
"5 NİSANA KADAR SABREDİLMELİ"
Tehlike ne kadar daha sürer sorusunu cevaplayan Yılmaz, geçmiş yıllarda yaşanan zirai don olayından örnekler verdi. Üreticinin biraz daha sabretmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "2004 yılında 3-4 Nisan günlerinde don afeti yaşanmıştı. O günlere bakarak nisan ayının ilk haftasına kadar don olma ihtimali var. Yakın tarihte 3-4 günlük dilimde hava sıcaklığının düşmeyeceğini görüyoruz. Ama her ihtimale karşı 5 Nisana kadar tedbiri elden bırakmamak gerekiyor" diye konuştu.