Adana’da “Türkiye Enerjisini Topluyor (TET) Projesi” kapsamında Halk Eğitim Merkezi kursiyeri kadınlara akademisyenler tarafından ‘enerji tasarrufu’ semineri verildi.
Profilo Dayanıklı Ev Aletleri’nin 2010 yılında başlattığı ev hanımlarını tasarruf konusunda bilinçlendirmeyi amaçlayan “Türkiye Enerjisini Topluyor” projesi, bir yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 2015 yılında çok daha genişletilmiş içeriği ve değişen konseptiyle yoluna devam ediyor.
Bugüne kadar Tükiye’yi dolaşarak 22 ilde 17 bini aşkın kadına ulaşan proje, bu yıl il milli eğitim müdürlükleri, ilçe milli eğitim müdürlükleri, halk eğitim merkezleri ve belediyelerle işbirliğiyle 30 bin kadına daha ulaşmayı planlıyor.
Projenin dördüncü dönem lansmanı Seyhan Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Seyhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güven Boğa ve Seyhan Belediyesi’ne bağlı SEYMER’lerde bulunan kursiyerler katıldı.
Katılımcılar, projenin danışmanları Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Barış Özerdem ve Yrd. Doç. Dr. Görkem Uçtuğ tarafından tasarruf konusunda bilgilendirildi.
TASARRUFUN AİLE BÜTÇESİNE KATKISI ANLATILDI
Toplantıda konuşan Profilo Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin, projenin amacı, gelinen nokta ve hedefler hakkında bilgiler aktardı. Bir evde meydana getirecekleri davranış değişikliğinin dahi çevre, aile bütçesi ve ülke ekonomisi için değeri olduğunu vurgulayan Seçkin, “Biz değişimi ülke çapında binlerce evde sağlıyoruz. TET Projesi’nin dördüncü dönemini başlatmaktan mutluluk duyuyoruz. 2015 yılında bir kez daha Türkiye’yi dolaşacak, evlerde tasarruf konusunda en önemli rolün sahibi kadınlarla bu kez Halk Eğitim Merkezleri’nde bir araya geleceğiz. Ancak yeniliklerimiz de var. Projemiz eskiden yalnızca elektrikli ürünlerin doğru kullanımı ile elde edilebilecek enerji ve su tasarrufuna odaklanıyordu. Bundan sonra ise enerji, gıda, giyim, elektrik, su, ısınma konularının tamamını kapsayacak. Ev hanımlarına tasarruf yöntemlerini ve tasarruf etmenin aile bütçesine nasıl katkıları olacağını anlatacağız” şeklinde konuştu.
PROJE BİRÇOK İLDE 30 BİN KADINA ULAŞMAYI HEDEFLİYOR
İlk durağı Adana’da gerçekleşen Türkiye Enerjisini Topluyor sosyal sorumluluk projesi Nisan-Mayıs döneminde Gaziantep, Konya, İstanbul, Osmaniye, Samsun, Ordu, Sivas, Kayseri, Eskişehir, Trabzon, Malatya, İzmir ve Düzce’de gerçekleşecek. Her ilde iki eğitmenin liderliğinde haftada 3 gün 6 eğitim organizasyonu yapılacak. Her eğitimci ayda ortalama 48 eğitim gerçekleştirecek. Toplam 30 bin kadına ulaşılması hedeflenen proje ile aynı zamanda bu illerdeki kadınların enerji tüketim karnesini çıkartan bir ‘enerji cetveli’ de hazırlanacak. İçeriği proje danışmanları tarafından oluşturulan enerji cetveli, enerji ile ilgili sorulardan oluşacak. Soruların hepsine doğru yanıt veren kursiyerler Profilo hediye çeki ile ödüllendirilecek. Bu uygulama ile proje katılımcılarının mevcut davranışları ve davranış değişiklikleri tespit edilerek ‘tasarruf cetveli haritası’ çıkartılacak.
Toplantının ardından Profilo Pazarlama Müdürü Burcu Seçkin tarafından, projeye desteklerinden ötürü Seyhan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güven Boğa’ya plaket verildi.