Yeni Madencilik Kanunu, ülke ekonomisine yaptığı yaklaşık 5 milyar dolar ihracat katkısı ile 15 milyar dolarlık 2023 hedefine ilerleyen Türk madencilik sektörünü sevindirdi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği’nden yapılan açıklamaya göre; yeni kanunun sektörün gelişimini engelleyecek maddelerden arındırılarak çıkarıldığı, şimdi ise madencilik sektörünü durma noktasına getiren madencilik ruhsatı alma iznini Başbakanlığa bağlayan genelgenin de kaldırılmasının beklendiği belirtildi.
Türkiye’nin yer altı zenginliklerini ekonomiye kazandıran madencilik sektörü için hayati önem taşıyan 6592 sayılı Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 4 Şubat 2015 tarihinde kabul edilmişti. Kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı ve 18 Şubat 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren bu kanun ile madencilik sektörü önünü net görme olanağına kavuştu. 2023 yılı için 15 milyar dolar ihracat hedefi belirleyen madencilik sektörü, 2023 hedefine yeni madencilik kanunu ile ulaşmayı hedefliyor.
6592 sayılı kanunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonunda görüşülmesi sırasında Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) ve TÜMMER’den oluşan sektör temsilcileri bir hafta yoğun bir lobi çalışması yürüttü.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, TÜMMER Başkanı Raif Türk ve Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi M.Hikmet Çelikkol ile birlikte kanun tasarısında yer alan çok sayıda maddenin aynen yasalaşması halinde özelde madencilik sektörüne genelde ise ülke ekonomisine çok büyük zarar vereceğini Ankara’da yetkililere anlattıklarını kaydetti. Kaya, gerek hükümet ve gerekse muhalefet komisyon üyelerini ziyaret ettiklerini mevcut kanun tasarısının değişikliğe uğramadan aynen çıkması halinde madencilik sektörünün mevcut bulunduğu durumdan kat ve kat geriye gideceğini, madencilik sektörünün 2008 krizinin gerisine düşeceğini, dünya ülkeleri arasında artık Türkiye madencilik sektörünün gerilerde kalacağını vurguladıklarını dile getirdi.
Maden kanununun komisyonda görüşülmesi sırasında madencilik sektörü temsilcileri başta Ege Maden İhracatçıları Birliği, TÜMMER, Madencilik Konseyi, Türkiye Madenciler Derneği, İç Anadolu Madenciler Derneği, Jeoloji ve Maden Mühendisleri Odaları ve TOBB Madencilik Konseyi tek yürek olmuş halinin ve madencilik sektörünün sorunlarının giderilmesi konusunda gerçekleştirdikleri birlikteliğin gerek hükümet, gerekse muhalefet komisyon üyeleri tarafından takdirle karşılandığını anlatan EMİB Başkanı Kaya, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Sayın Halil Mazıcıoğlu ve hükümet adına Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız Maden Kanunu ile ilgili önerilerimizi dikkate aldılar; taleplerimizin tümü olmasa bile madencilik sektörü için hayati önemde olanları dikkate aldılar ve kanun maddelerini önerilerimize göre yeniden düzenlediler” dedi.
6592 sayılı Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte maden işletme ruhsatı için Başbakanlık izni alınması ile ilgili Başbakanlık genelgesinin yürürlükten kalkacağı konusunda sektör temsilcileri olarak izlenim edindiklerini anlatan Kaya, “Madencilik sektörü olarak, Başbakanlık Genelgesinin kaldırılmasını bir an önce bekliyoruz. Çünkü Başbakanlık Genelgesinin yürürlüğe girmesi ile madencilik sektörü durma noktasına gelmiştir ve hatta bugün itibariyle doğaltaş ihracatımızdaki %35 oranında gerileme, ihracat rakamlarımızın 2008 Kriz dönemindeki rakamların da altına inme riski taşıdığını göstermektedir” şeklinde konuştu.
“2023 YILINDA 15 MİLYAR DOLAR İHRACAT RAKAMINA ULAŞACAĞIZ”
Madencilik sektörünün 2014 ihracatının yaklaşık 5 milyar dolar olduğunu ifade eden Kaya şöyle konuştu: “Maden sektörünün 2023 ihracat hedefi olan 15 milyar doları yakalayabilmesi için sektörümüze engel oluşturan uygulamaların ortadan kaldırılması halinde hedeflerimize ulaşacağımız hususunda hiç kimsenin şüphesi olmasın. Biz sektör olarak hedefimizi tutturmak adına elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz” dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Sayın Halil Mazıcıoğlu ve tüm komisyon üyelerine; Hükümet Adına Sayın Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’a madencilik sektörü adına teşekkürlerini sunduklarını sözlerine ekledi.